• Ostatní

Milan Máčala slaví 80. narozeniny

  • 4. 7. 2023

Významného životního jubilea dnes dosáhl Milan Máčala. Bývalý hráč a trenér Sigmy Olomouc dnes slaví 80. narozeniny. Za celý klub Sigma Olomouc mu přejeme vše nejlepší.

Milan Máčala se narodil 4. července 1943 v Biskupicích nedaleko Zlína. V tehdejším TJ Gottwaldov udělal první fotbalové krůčky. Odtud se přes Plzeň a Vítkovice dostal v sezoně 1971/72 do Sigmy Olomouc.

Hráčskou kariéru ukončil po sezoně 1975/76 a ujal se trenérského kormidla u olomouckého béčka. Do jednoho utkání za Sigmu však přece jen nastoupil, a sice 23. října 1976 proti Uherskému Hradišti, protože mužstvo Karla Brücknera sužovala velká marodka. Ještě během téže sezony se stal Brücknerovým asistentem u áčka, které se ve druhé polovině 70. let pomalu prokousávalo soutěžemi vpřed vstříc první lize.

Máčalovým úkolem bylo pro Sigmu získávat nové hráče. Kučerňák, Čížek, Petržela, Knoflíček, Navrátil Chladil... To je jen stručný výčet těch, které do týmu přivedl. V sezoně 1981/82, to již v pozici hlavního trenéra, dovedl Sigmu po podzimní části k první příčce ve druhé nejvyšší soutěži. Během zimní přestávky však dostal nabídku vést Slavii Praha a mužstvo tak do první ligy dotáhl Vlastimil Zeman.

Na lavičce Sešívaných vydržel Máčala dvě a půl sezony. V letech 1986 – 1990 po čtyři ročníky vedl ostravský Baník. Dvakrát byl vyhlášen československým Trenérem roku (1989 a 1990). Mezi lety 1990 a 1993 byl ve 24 utkáních trenérem národního týmu.

Velmi respektovanou osobností se Máčala stal v zemích Perského zálivu. Kromě angažmá v klubech Kazma SC, al-Nassr, Al Ajn nebo Al Ahli SC vedl rovněž reprezentace Kuvajtu, Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie, Ománu a Bahrajnu.

Celkově ve své trenérské kariéře nasbíral 245 mezistátních zápasů. Mezi největší úspěchy Milana Máčaly patří vítězství v Gulf Cupu, neboli mistrovství zemí Perského zálivu, v roce 1996 s Kuvajtem.

Do Sigmy Olomouc se Máčala vrátil v říjnu 2016, kdy se stal členem představenstva klubu. V této funkci setrval do července 2018. V roce 2020 obdržel Cenu Václava Jíry za celoživotní přínos českému fotbalu.

Vše nejlepší a především zdraví do dalších let!

Další články