• A-tým - ohlas

Rozhodla kvalita ve vápnech. Plzeň nás tam trestala, řekl Jílek

  • 17. 12. 2023

​Poslední zápas v roce 2023 se hodnotil trenérovi Václavu Jílkovi hořce. Jeho mužstvo nebylo proti Plzni horší, ale nakonec prohrálo 1:3. „Klíčové momenty byly rychlé vyrovnání na 1:1, inkasovaný gól před poločasem a celkově kvalita v pokutových územích,“ řekl Jílek na tiskové konferenci.

Před novináři pak vedle samotného utkání hodnotil i uplynulou první část sezóny, kterou Hanáci zakončili na pátém místě se ziskem osmadvaceti bodů. „Můj vnitřní cíl byl třicetibodová hranice. Nedosáhli jsme. Chybí nám jeden nesehraný zápas, takže je tady ještě šance. Ale po úvodu, kde jsme nebyli možná tak kvalitní, ale získávali jsme body, mě mrzí sekvence domácích zápasů včetně poháru, kdy jsme je nebrali. Chybí mi dva body ze zápasu se Zlínem. To by nám těch třicet bodů zajistilo a ještě bychom měli zápas k dobru. Pak bych byl asi spokojený i přes závěrečnou porážku," řekl Jílek.


„Mužstvo v průběhu podzimu ukázalo, že má na to, aby se oprávněně o šestku rvalo. Odnesl bych si z toho, že jsme byli schopní Plzeň v některých fázích i zatlačit a že jsme se nimi celkově dokázali konfrontovat. Byl bych rád, abychom si to nastavení přenesli i do jarních zápasů a aby to nebylo jen v zápasech s top trojkou, kdy vás to motivuje daleko víc,“ doplnil kouč.

„Celkově je to tak padesát na padesát. Držíme se v horní šestce, co jsme chtěli, ale myslím si, že já i mužstvo jsme chtěli být blíž v závěsu třeba za tím třetím místem,“ dodal Jílek.

V závěrečném podzimním duelu s Plzní, který jeho tým rozehrál výborně a už od 9, minuty vedl díky gólu Denise Ventúry, neměl mužstvu moc co vytknout. „Osobní odvaha, nasazení, kvalita, aktivita, agresivita, to všechno tam bylo, ale udělali jsme hloupé chyby. Mrzí nás to a hráče o to více. Strategie, kterou jsme zvolili, fungovala. Opět jsme se dostali velmi rychle do vedení, ale je trestuhodné, když soupeř vyrovná během minuty a dostane se zpátky. Je to strašná škoda,“ uvedl kouč.

„Reakce obranné trojky nebyla dobrá. Nechali jsme Šulce dostat do situace, na kterou jsme se připravovali,“ mrzelo jej.

„Koncentrace se po vstřelené brance se samozřejmě mění. Je potřeba to ustát, třeba tolik neriskovat, odvrátit první balon a být pevný v defenzivě. Filip Novák tam vystoupil místo Benyho a otevřel se prostor. Jirka dobře najel a prodloužil na Šulce. Je to jednoduchá situace a kluci by to devětkrát z deset situací zvládli. Bohužel jsme to nezachytili a beru to jako hodně důležitý moment. Měli jsme připravený plán, nemuseli bychom tolik napadat a mohli bychom čekat, protože jsme tam měli typologicky hráče, kteří by uměli být nebezpeční. Mění to úplně charakter zápasu,“ řekl Jílek.

„Myslím, že na vyložené šance jsme měli více situací. Možná bychom si představovali ještě větší tlak a více šancí, ale musíme brát to, kdo proti nám stál. Plzeň je nepříjemné mužstvo hlavně, když se dostane do vedení. Kluci za tím ale i za nepříznivého stavu šli a měli jsme na noze vyrovnání. Myslím, si, že by bylo zasloužené, ale bohužel. Rozhoduje se vápnech a tam byl soupeř lepší,“ prohlásil.

Další důležitou situací byl gól na 2:1 pro hosty, který padl po zaváhání Tomáše Digani.

„Rozdíl byl i v tom, že zatímco soupeř dvakrát jednoduše skóroval, tak na druhé straně několika situacím zabránil Jindra Staněk,“ pokrčil kouč rameny.

Svého gólmana ale nezatratil. „Nevyčítal jsem mu zatím nic. Vždycky to hodnotíme až s odstupem času. Tomáš si je nejvíc vědom toho, že při tom gólu neměl čisté svědomí. Udělal chybu, která měla důležitý vliv na výsledek. Víte, jak to je. Když Radim Breite nedá velkou šanci, tak je to pro mě stejná chyba jako udělá Tomáš Digaňa. Utrhnout tomu hráči hlavu vám nijak nepomůže. Měli bychom tyto situace zvládat lépe. To je pak rozdíl mezi mužstvy z horní trojky a námi. Jsem přesvědčený, že by je vyřešili. To je ten rozdíl, který nám chybí, abychom byli ještě o kousek výš,“ dodal Jílek.

Další články