• B-tým - ohlas

Janotka po skalpu Táborska: Prožíváme sen. Je to neuvěřitelné

  • 5. 5. 2024

Trenér Tomáš Janotka s B-týmem si v dubnu odškrtl pět výher z pěti zápasů. A vítězně zahájil i květen. Hanáci v neděli porazili Táborsko 1:0 a posunuli se před svého soupeře v tabulce F:NL už na třetí místo. „Prožíváme sen. Je to neuvěřitelné,“ řekl šťastný Janotka po vítězství nad Táborskem.

Táborsko jste porazili 1:0. Jak zápas hodnotíte?

Jsme nesmírně spokojeni, protože jsme porazili v nadstandardně kvalitním druholigovém utkání velice silné Táborsko, které nedostává příliš mnoho branek a má vynikající ofenzivu. Myslím, že naše vítězství je zasloužené, protože jsme si vytvořili více gólových příležitostí, několikrát jsme se ocitli tváří v tvář brankáři, který podal skvělý výkon. Táborsko si vytvořilo v první půli jednu dobrou příležitost, kterou chytl Koudy, po změně stran ještě nastřelilo tyčku. Z toho pohledu si myslím, že jsme byli nebezpečnějším týmem. Kluci zápas odmakali, smekám před nimi klobouk. To, co nyní prožíváme, je sen. Je to neuvěřitelné.

Áčko hraje v Hradci Králové. Kvůli tomu jste to asi měl těžší při skládání sestavy, že?

Měli jsme problémy s počty při skládání nominace. Je to malá, ale příjemná daň za to, že kluci z B-týmu jsou zajímaví pro doplnění áčka. Měli jsme dnes pět změn v sestavě, dokázali jsme si s tím poradit. Kluci předvedli vynikající výkon. Nejvíc vyzdvihnout bych chtěl Fabiánka, který levého beka hrál naposledy v žácích, dnes zápas ale odehrál ve velkém stylu, kdy dokázal eliminovat pravou stranu Táborska. To stejné i na druhé straně Filip Slavíček, který vymazal Dordiče, jednoho z nejlepších hráčů F:NL. Změny v sestavě logicky byly, jsem rád, že kluci svými výkony poutají pozornost realizačního týmu áčka, který nemá problém si od nás kohokoliv vzít s vědomím, že bude plnohodnotným a konkurenceschopným hráčem.

V závěru jste střídal Huňu a Coufala. Dva kluky, kteří toho ve druhé lize moc neodehráli. Bylo to za situace, kdy Táborsko začalo tlačit. Nebyl to risk?

To tak je. Souvisí to s tím, že jsme nominaci museli doplnit o kluky z dorostu, kteří včera měli těžký zápas celostátní soutěže, to je případ Huni, Jalovičora a Judase, plus jsme měli ještě hráče, kteří se nám vrací po zranění, tedy Coufal a Jaja, nebo Míša Vepřek. Byli jsme poměrně limitovaní, co se týče nějaké změny. Ale nebáli jsme se do zápasu tyto kluky nasadit. Náš fyzioterapeut řekl, že kdo dnes nedohrál zápas, aniž by měl křeče, tak hrál pod své možnosti. Ti, co křeč dostali, museli být střídáni. Ti, kteří šli na plac, dohráli ale zápas skvěle.

Neměl jste obavy o to, jak Fabiánek zápas na levém kraji obrany zvládne? Je to střeďák, navíc ne tolik vysoký.

Zvládl to skvěle. Obavy nějaké asi byly, vnímali jsme, že to není jeho oblíbená pozice. Ale měli jsme plán B, který bychom použili v momentu, kdy by nám tohle nefungovalo. Dnešní rozestavení nám ale vycházelo jako nejlepší možná varianta, protože, když vezmeme celou sestavu, tak Fabiánek byl jediný, kdo nehrál na své pozici. Jinak, kdybychom to přeházeli, muselo by změn na postech být více, někteří hráči by museli hrát přes nohu. Někdo by musel alternovat tam, kde neměl. Toto nám vycházelo jako nejmenší zlo, nakonec se to ukázalo jako dobrý tah.

Trenér Táborska říkal, že jim dnes nefungovaly kraje. Byl váš záměr jim jejich hru v tomto směru znemožnit?

Přesně tak. I proto jsem za hráče zápasu označil Fabiánka a Slavíčka. Věděli jsme, že z krajů přichází největší hrozba Táborska. Fabiánek a Slavíček bezezbytku splnili to, co jsme od nich vyžadovali, za to si zaslouží obrovskou pochvalu. Zvládli to nadstandardně dobře, křídla Táborska se vůbec neprosadila.

Byl to přímý souboj o třetí místo. Bylo těžší kluky na tohle připravit?

Naším úkolem je kluky pořád motivovat. Jednou z motivací bylo, abychom odčinili podzimní porážku 2:6 z Táborska. To byla jednoznačná prohra. Motivace je vždy hracím motorem hráčů. Prohodit se s Táborskem na třetím místě byla dobrá motivace. Nebyl to náš cíl, tím byla záchrana, což už jsme splnili. Cokoliv, co teď prožíváme, je nadstandard, který je extrémně krásný. Je to nad plán a užíváme si to. Souvisí to s tím, že kluci chtějí. Bavili jsme se o tom, že zatímco Táborsko muselo vyhrát, tak my jsme nemuseli. Ale chtěli jsme vyhrát. To je obrovský rozdíl.

Hráči, kteří s vámi nastoupí, třeba z dorostu, nepůsobí nijak nervózním dojmem. Dostanete je do pohody?

To, proč jsme úspěšní, máme založeno na dřině. Je za tím tvrdá práce a dřina. Hráči, které jsme si dnes pro doplnění vybrali, jsou připraveni na to, že ačkoliv je to pro ně těžká písemka, tak alespoň se otrkají. Víme, že když do toho dají všechno, tak jim nemáme co vyčíst. Alespoň naberou zkušenosti, byť chyby dělat budou. Chceme, aby pomohli týmu, nesmíme se toho bát.

Gól se všem líbil. Co vy na něj říkáte?

Mikymu jsem řekl, že to byla pěkná šmudla. Z nejmenší šance, kterou měl, skóroval. Měl určitě lepší situace, z nichž mohl skórovat už v první půli. Jsem za něj ale hodně rád. Vzal to na sebe, výborně se uvolnil do levé strany a křižnou střelou, byť nebyla ostrá, za to ale byla dobře mířená, dal rozhodující gól. Zase mu to pomůže v jeho sebevědomí a rozvoji.

Dostali jste se na třetí místo. Jaký máte plán do zbytku sezóny? Chcete ještě zaútočit na Vyškov, který je druhý?

Nějaký plán jsme už splnili. Bavili jsme se o tom, že sérii chceme natáhnout zápas od zápasu. Dnes jsme chtěli, aby neskončila. No a se stejným cílem pojedeme ve středu do Vlašimi. To krásné, co zažíváme, chceme, aby neskončilo. Byť víme, že to nebude donekonečna, ale o to více se o to porveme. Dál chceme prožívat náš sen.

Další články