• A-tým - preview

Skupina o Evropu startuje. Sigma v neděli míří do Hradce Králové

  • 3. 5. 2024

Základní část FORTUNA:LIGY je minulostí, o víkendu se rozjede nadstavbová část soutěže. Sigma obsadila osmé místo a bude tak bojovat ve skupině o Evropu. V semifinálovém dvojutkání bude jejím soupeřem tým Hradce Králové. První zápas se bude hrát v Malšovické aréně v neděli od 15 hodin.

"Začíná nám nová soutěž. Je to tak trochu dárek toho aktuálního systému soutěže. Očekávám, že každý toho dárku bude chtít využít a budeme se rvát o to, abychom právě my byli tím jedním týmem ze čtyř, který si zaslouží hrát finále o evropský pohár," říká před startem nadstavby trenér Jiří Saňák.

Soupeřem jeho mužstva bude Hradec Králové, s nímž se Hanáci v této sezóně utkají už potřetí. Nejprve loni v září, když Východočeši slavnostně otevírali novou Malšovickou arénu, zvítězila Sigma góly Vodháněla, Zmrzlého a Juliše nad Votroky 3:1. Oba týmy se následně potkaly na zimním Tipsport Malta Cupu, kde jejich duel skončil remízou 1:1. V únorovém utkání pak na Andrově stadionu byla k vidění bezbranková remíza.

"S Hradcem jsme hráli v sezoně třikrát, pokaždé byl ale u toho trenér Kotal. Teď je tam jiný realizační tým, který vyznává i trochu jiný způsob hry. Hráče sice známe, ale každý trenér má logicky trochu jiné principy," naráží Saňák na změnu u trenérského kormidla Hradce.

Mužstvo po Václavu Kotalovi, který Východočechy vedl ještě v únoru proti Sigmě na Andrově stadionu, převzal David Horejš, který na lavičce Hradce stál poprvé 2. března v Jablonci. Hradec Králové v jarní části sezóny našel pouze dvakrát přemožitele. Prohrál pouze ve 25. kole na Spartě 1:2, minulý víkend pak v Malšovické aréně stejným výsledkem podlehl Slavii.

Hradec Králové byl v základní části silný na domácí půdě, kde z patnácti zápasů prohrál jen čtyřikrát. Jednou ve zmíněném střetnutí se Sigmou Olomouc 1:3. Aktuálně nejlepším střelcem v týmu Davida Horejše je Daniel Vašulín, který vstřelil pět branek.

"Zejména v domácích podmínkách je Hradec velmi nebezpečný. Jsou tam zarputilí hráči, také standardní situace mohou hrát důležitou roli. Uznáváme sílu soupeře. Ve střední skupině ale všechno skončilo v nějakých čtyřech bodech. Takže si myslím, že tam není žádný jasný favorit," soudí před startem semifinálové série Saňák.

Druhou dvojici ve skupině o Evropu tvoří Slovan Liberec a Teplice. Vítěz tohoto dvojutkání bude ve finálové sérii soupeřem lepšího z dvojice Sigma – Hradec. "Bude to jiný zápas než v dlouhodobé soutěži. Je to jako pohárový dvojzápas, takže tak se k tomu bude přistupovat. Remíza má jinou roli. Můžete postupovat třeba přes penalty. To vše může hrát roli," řekl závěrem Saňák.

Karetní trest za vyloučení v utkání s Jabloncem si už odpykal Jiří Spáčil, který se tak bude moct vrátit do nominace.

Zápas v Malšovické aréně bude řídit Marek Radina, jemuž budou asistovat Radek Kotík a Stanislav Pochylý. Čtvrtým arbitrem bude Ladislav Szikszay. U videa zasedne Miroslav Zelinka s asistentem Janem Patákem. Utkání odstartuje v neděli 5. května v 15 hodin.

Další články