• A-tým - preview

Sigma bude v pátek čelit mistrovské Spartě

  • 26. 9. 2024

Netradičně už v pátek budou hrát svůj zápas nadcházejícího ligového kola olomoučtí fotbalisté. Jejich soupeřem bude v epet ARENĚ tým pražské Sparty. Na půdě obhájce ligového titulu začne duel v 19:30.

V pátek na Letné se trenér Tomáš Janotka bude muset obejít bez dvou hráčů oproti nedělnímu zápasu s Duklou. Adama Dohnálka a Jana Klimenta do utkání nepustí karetní tresty.

Bereme to jako realitu. Oba hráči byli od začátku sezóny součástí základní sestavy. Honza Kliment je náš rozdílový hráč, je to nejlepší střelec ligy a svými góly nám pomohl k hodně bodům. Věřím, že hráči, kteří dostanou místo těchto dvou příležitost, ji chytnou za pačesy a budou plnohodnotnou náhradou,“ řekl Janotka v předzápasovém rozhovoru.

Letenští obhajují mistrovský titul. V dosavadních osmi utkáních Chance Ligy zatím zaváhali pouze jednou, když v epet ARENĚ remizovali 2:2 se Slováckem. V tabulce jsou aktuálně druzí za Slavií, pouze ovšem o skóre.

Očekávám extrémně těžký zápas. Hrajeme proti úřadujícímu mistrovi, Sparta hraje Ligu mistrů. Je to tým, který má plno reprezentantů, kvalitní hráče ze zahraničí. Bude to pro nás velký křest ohněm,“ je si vědom síly soupeře trenér Janotka.


Sparta se po devatenácti letech probojovala do hlavní fáze Ligy mistrů, kde v úvodním kole porazila rakouský Salzburg 3:0. Už v úterý ji čeká zápas 2. kola ligové fáze milionářské soutěže ve Stuttgartu, proto se duel se Sigmou hraje v pátek.

Dívali jsme se na hodně zápasů. Rozebrali jsme si způsob hry a rozestavení. Sparta má jasné součinnosti a schémata. Slovácko uspělo, protože dokázalo velice dobře bránit. Sparta si ale dokázala vynutit velký tlak,“ dodává Janotka.


O pozici nejlepších střelců týmu se aktuálně dělí trojlístek Veljko Birmančević, Lukáš Haraslín a Martin Vitík. Každý se v probíhajícím ročníku Chance Ligy trefil třikrát. V nabitém kádru Sparty je i jeden odchovanec Sigmy. Je jím záložník Kryštof Daněk, který v probíhající ligové sezóně zasáhl do pěti zápasů.

V posledním kole Chance Ligy zvítězila Sparta 2:0 v Českých Budějovicích góly Vitíka a Wiesnera. Páteční zápas v epet ARENĚ bude jubilejním 60. utkáním Sigmy a Sparty v rámci samostatné české nejvyšší fotbalové soutěže. Dosavadní bilance je 11 výher Hanáků – 14 remíz – 34 výher Sparťanů.

Zápas mezi Spartou Praha a Sigmou Olomouc se v epet ARENĚ bude hrát v pátek 27. září od 19:30. Řídit ho bude Ondřej Berka, jemuž budou asistovat Matěj Vlček a Lukáš Machač. Čtvrtým sudím bude Dominik Starý. K videu zasednou Ladislav Szikszay a Jakub Hrabovský.

Další články