• Mládež

Trenér U19 Jan Krajčovič: Na podzim chyběly nadstandardní výkony

  • 4. 12. 2023

Sigma Olomouc U19 skončila po podzimu na 9. místě celostátní ligy staršího dorostu. Po dobrém vstupu do soutěže přišla výsledková krize čtyř duelů, která mančaft rozhodila. Devatenáctka pak nebyla do konce soutěže schopna chytit vítěznou sérii, která by mužstvo posunula do přední části tabulky. V tomto ročníku nový trenér Sigmy U19 Jan Krajčovič si to uvědomuje a na jaře chce tým dostat výš. „Výsledky a výkony trápily hráče, trenéry i vedení. Musíme se z toho oklepat a dostat se na jaře do vyšších pozic,“ řekl v rozhovoru pro klubový web.

Honzo, jak s odstupem dvou týdnů hodnotíte skončenou podzimní část soutěže?

Když se na to podíváme z pohledu výsledků a tabulkového umístění, určitě nejsme spokojení. Vstup se nám povedl, po třech zápasech jsme měli 7 bodů, bylo tam výrazně plusové skóre a spokojenost s výkony. Pak ale přišly čtyři prohry za sebou, což nám podzim dost nabouralo. Vzalo nám to vítr z plachet a naše výkony pak byly jako na houpačce. Dokázali jsme třeba vyhrát 5:0 na hřišti v té době vedoucí Karviné, ale pak třeba několikrát prohrát venku s nulou u týmů, kde jsme měli bodovat.

Tabulka je přitom velmi vyrovnaná. Před vámi je osmá Slavia a sedmá Plzeň, vyhrát v Jihlavě, byli byste naroveň s Plzní…

Je to tak. Nám chyběla série tří výher za sebou. Po předposledním zápase, kdy jsme doma porazili zase tehdy vedoucí České Budějovice, jsme věřili, že na to navážeme v Jihlavě, ale zase přišla porážka s nulou, to jako by charakterizovalo ten náš podzim. A je to příčina toho, že jsme devátí. Výkony byly průměrné a takové je i umístění, s čímž v klubu samozřejmě nejsme spokojení.

Pozitivem bylo zařazení hráčů, kteří byli věkem ještě v U17, ale hráli už i za devatenáctku, jako například Patrik Siegl či Matyáš Nechvátal. Adam Uriča zase odehrál několik duelů za druholigové béčko…

Při skládání týmu a dělání sestavy nehledíme na to, zda je hráč dorazovým ročníkem či mladším. Rozhodujeme se čistě podle sportovní výkonnosti. Takže pokud má sportovní formu mladší hráč, tak je v sestavě, což u Patrika i Matyáše bylo, stejně jak to, že Adam Uriča byl v kádru druholigového béčka, ač je věkem stále dorostenec a chodil v posledních utkáních hrát za nás. Matyáš Nechvátal zase na konci podzimu chodil hrát za U17 a góly jí výrazně pomohl. Je to i o tréninku, třeba gólman sedmnáctky Roman Čtvrtlík byl v tréninkovém procesu s námi a chodil také chytat za sedmnáctku.

Právě Siegl s Nechvátalem jsou členy kádru reprezentační sedmnácty a vy jste v něm asistentem trenéra. Starty za reprezentaci jsou pro mládežníky také velmi důležité, aby se porovnali výkonností s evropskou, potažmo světovou špičkou…

Ano, je to odraz a vizitka klubu, kolik má kluků v reprezentacích. Ročníky 2007 jsme v repre měli a dokázali se tam prosazovat, ale i tak bychom chtěli mít ve výběrech více hráčů, stejně jako v osmnáctce a devatenáctce, kde byli Václav Zahradníček, Adam Uriča a Adam Proniuk. Souvisí to ale s výkonností, Trenéři hledí na sportovní formu. Nám ty nadstandardní výkony letos často chyběly právě v těch zápasech, kde jsme třeba neskórovali nebo nebyli více střelecky produktivní.

Jak byste zhodnotil defenzivní a ofenzivní složku hry týmu?

V defenzívě, když se podíváme na skóre, tak to nevypadá špatně. Inkasovali jsme 19 gólů, což je třetí nejnižší počet v soutěži, přesto je tam ještě hodně práce. Určitě to není jen o brankářích a obráncích, ale o kompletní hře dozadu celého týmu. Celky v této kategorii už jsou docela takticky vyspělé. Když se dostanou do vedení, už si ho umí pohlídat.

A útočná fáze?

Tam panuje s 23 góly nespokojenost. Bylo hodně utkání, kdy jsme nevstřelili branku. S tím pak nelze vyhrávat. Ale opět je to vizitka celého týmu, nejenom ofenzivních hráčů. Tady můžu asi po několikáté zopakovat tu absenci mimořádnějších výkonů, která se pak odrazila v produktivitě a v tabulce.

Potěšilo vás, že vaše zápasy navštěvovali také ostatní trenéři a funkcionáři?

Provázanost v klubu funguje směrem dolů i nahoru, táhneme jako trenéři v Sigmě za jeden provaz, sledujeme se navzájem. Má to svoji logiku, také trenéři z A-týmu chtějí vidět ten potenciál, který jim chystáme. Zároveň se od sebe všichni učíme, toto funguje velmi dobře a jsem za to velmi rád.

Na co se zaměříte v zimní pauze, aby vám to na jaře šlapalo lépe?

Na to, v čem se nedařilo na podzim. Musíme zlepšit výrazně ofenzívu a zkvalitnit ještě více defenzívu. A hlavně dostat kluky do herní pohody. Výsledky trápily hráče, trenéry i vedení, musíme se z toho oklepat a dostat se do vyšších sfér tabulky. Budeme se samozřejmě snažit udělat tu nejlepší možnou skladbu kádru napříč kategoriemi. A věřím, že výsledky i postavení v tabulce na jaře společně vylepšíme.

Další články