• Mládež

Závěr podzimu nám vyšel, hodnotí trenér osmnáctky Vasiljev

  • 6. 12. 2023

Osmnáctka je po podzimu na třetí příčce Moravskoslezské ligy staršího dorostu za Opavou a Baníkem. Devětadvacetiletý trenér osmnáctky Tomáš Vasiljev zhodnotil v rozhovoru polovinu sezóny a třetí místo svého týmu. Uvědomuje si, že cílem osmnáctky je příprava hráčů pro transfer do devatenáctky a následně do dospělého fotbalu. „Našim primární cílem není umístění, tím je rozvíjet hráče a umožnit vytíženost klukům z kategorie U19 a ty ze současného kádru připravit na další sezónu právě do devatenáctky a pro dospělý fotbal,“ řekl v rozhovoru pro klubový web kouč Sigma Olomouc U18.

Trenére, po podzimu jste na třetím místě tabulky, jak jste spokojen s umístěním, výsledky a výkony svých svěřenců?

Třetí místo je určitě dobré. Našim primární cílem není umístění. Tím je rozvíjet hráče a umožnit vytíženost klukům z kategorie U19 a ty ze současného kádru připravit na další sezónu právě do devatenáctky a pro dospělý fotbal. Ale každý zápas samozřejmě chceme vyhrát a od kluků jsem vyžadoval maximální nasazení. Jediný zápas se mi výkonnostně a přístupem nelíbil, a to byla prohra v Líšni, ale pak šly výkony nahoru a závěr sezóny byl velmi dobrý, takže máme na co navazovat.

Osmnáctka obdržela druhý nejnižší počet gólů. Zároveň jich vstřelila nejvíce. Jak se díváte na výkony z pohledu defenzívy a ofenzívy na podzim?

Na defenzívu jsme se zaměřili hned ze startu, protože jsme v úvodu často zbytečně inkasovali ze standardních situací. Někdy to byly zbytečné a laciné branky, někdy soupeř standardku dobře kopl a sladil i náběh, takže tam to třeba nešlo ubránit. Zaměřili jsme se na naše chyby v bránění a v průběhu sezóny se nám to povedlo vyladit. Pokud jde o útok a vstřelené branky, tak nám výborně vyšel závěr, kdy dali kluci ve čtyřech zápasech 26 gólů, mohlo jich být i více, kdybychom proměnili vše, ale v závěru se kluci rozehráli, a i ta koncovka pak klapala.

Jak fungovaly z vašeho pohledu přesuny mezi vaším týmem a týmy z celostátní ligy U19 a U17 či U16?

Spolupráce trenérů dorosteneckých týmů je na výborné úrovni. Jsme v každodenním kontaktu. Cílem je maximální vytížení hráčů ve víkendových duelech. Kluci z devatenáctky nám pomohli výkonem, mladší kluci zase při dostřídání a takovým zdravým elánem, kdy chodili do unavenějších obran. Osmnáctka má kádr užší, proto tam potřeba doplnění v průběhu sezón je. Pro hráče je pendlování mezi týmy dobré, dostanou se pod vedení jiných trenérů, do jiné soutěže, musí se přizpůsobit, ukázat, což je může herně jen posouvat.“

Kolik hráčů se příští rok může posunout do devatenáctky?

To je asi nyní předčasná otázka. Hráči jsou šikovní, je to určitě na nich. Chuť mají, trénují dobře, zlepšují se, šanci určitě mají všichni. Potenciál tam vidím velký.“

Soutěž vede Opava bez ztráty bodu. Vy jste v Opavě prohrávali ve vzájemném duelu už 0:4, přesto jste jim bod málem vzali. Jak vzpomínáte na tento šlágr podzimu?

Určitě jsme ten zápas nemuseli prohrát. Hodně jsme se na něj připravovali, protože v té soutěži je jen několik zápasů, kdy to není jen o nás, aniž bych chtěl kvalitu soutěže nějak snižovat. Soupeř do té doby neprohrál, neremizoval a prokazoval kvalitu. Takže jsme to brali jako vrchol podzimu. V 5. minutě jsme měli dvě tutovky a mohli vést 2:0, věřím, že pak bychom duel zvládli. Opava ale ukázala, že je kvalitním týmem a patří do celostátní ligy. V zápase nás taky bylo méně, byly tam zranění, ale kluci dokázali v zápase zareagovat a nevzdali to, čehož si zpětně hodně cením.

Na co se chcete zaměřit v zimní přestávce v přípravě?

Určitě přípravu zaměříme na komplexní rozvoj hráčů po všech stránkách. Tak, aby byli připraveni na přechod do devatenáctky a posléze do dospělého fotbalu. Budeme se určitě věnovat také taktické vyspělosti, individuálním činnostem. Je třeba, aby v zápasech nevypadávali z koncentraci ani na chvilku, protože každá minuta je důležitá. To jsme si ověřili třeba v duelu s Baníkem, kdy jsme vyrovnávali v 90. minutě. Určitě něco naběháme, budeme se snažit střídat místa v přípravě, ať to trochu oživíme.

Další články