• A-tým

Minář: Cítili jsme, že potřebujeme změnu, Jílka uznávám

  • 27. 2. 2024

​Sportovní manažer Ladislav Minář vysvětloval na úterním setkání s novináři, proč se vedení klubu rozhodlo sáhnout k odvolání trenéra Václava Jílka. „Je známo, že u mě tyto kroky nejsou populární. Václava uznávám jako jednoho z nejlepších trenérů, se kterými jsem pracoval. Nakonec ale rozhodlo, že jsme cítili, že mužstvo potřebuje impulz. Ve hře je ještě spousta bodů,“ řekl Minář, který krátce pohovořil také o jednáních o vstupu nového investora do klubu.

Jak těžké rozhodnutí pro vás bylo odvolat trenéra Jílka?

Netajím se tím, že tyhle kroky u mě nejsou moc v plánu, nebudu ani zastírat náš vztah s Václavem Jílkem. Nebylo to jednoduché, nicméně bych řekl, že nakonec převážila určitá fakta. Když jsme se ohlédli zpět, z posledních patnácti zápasů, včetně pohárového proti Plzni, jsme vyhráli pouze dvakrát. Myslím si, že náš herní projev na jaře nebyl vůbec dobrý. Nechtěl bych, aby teď převládal pocit, že máme být odevzdaní, a že máme v soutěži něco zabalit. Je ve hře ještě spousta bodů a tohle je klasické řešení, které se nabízí, tedy nějakým způsobem s tím mužstvem zatřepat a zkusit jiný impulz.

Trenér Jílek řekl, že nevěděl, že hraje o angažmá. Nechtěl jste mu říct, že je v ohrožení už před Budějovicemi?

My se s Václavem známe dokonale. Jsem tady deset let, šest z nich byl trenérem Václav jílek, a tohle je za šest let první dřívější ukončení. V plánu to nebylo, když jsem ale seděl v Českých Budějovicích na tribuně, blízko mužstvu, viděl jsem to tak, že to byl víc než špatný výkon. Je něco jiného, když máte drajv a kvalitu, a můžete prohrát utkání třeba jen proto, že nemáte štěstí, nedáte dvě šance a dostanete první gól, my jsme ale kvalitou byli ve všech čtyřech utkáních hodně dole.

Nemělo to přijít s ohledem na těch patnáct zápasů dříve?

Byl tady přelom v podobě vánočních svátků. Na druhou stranu vidíte, že kdybychom vyhráli v Českých Budějovicích, vyhoupneme se na páté místo s odstupem tří bodů na čtvrté. I soupeři, kteří jsou kolem nás, tak na tom bodově nejsou o moc lépe, byť asi nemají takovou špatnou šňůru, jako my. Pořád jsme figurovali v elitní šestce. Viděl jsem, že nám chybí nějaký impulz. V posledních čtyřech kolech jsem hráče vůbec nepoznával.

Jiří Saňák má podobnou filozofii, jako Václav Jílek. Bude to dostatečný impulz?

Je vidět, že to rozhodnutí bylo rychlé, že jsem nad ničím nespekuloval. Někde jsem se dočetl, že jsem to v hlavě měl dříve, ale není to pravda. Není jednoduché hned zareagovat, proto jsme ke změně přistoupili tímto způsobem. Co bude dál, to uvidíme. Další týdny ukáží. Proto je zatím formulace takové, že nový trenér je dočasný, ale stát se může cokoliv.

Budete se ohlížet po dalším trenérovi?

V první řadě mě zajímá sobotní utkání proti Bohemians. Budeme si samozřejmě nějaké věci vyhodnocovat, teď se ale soustředíme na sobotu. Je třeba, aby se kluci dali do kupy. Dnes jsem jim řekl, že tohle řešení u mě nebylo úplně populární. K Vaškovi Jílkovi mám hodně blízko, uznávám ho jako jednoho z nejlepších trenérů, s nímž jsem kdy pracoval. Dávám to hráčům za vinu, že Václav skončil. Pokud jednu sezónu dovedou být šestí, tu druhou mají po podzimu rozehranou tak, že jsou na pátém místě, a pak odehrají čtyři zápasy tak, jak je odehráli, tak musejí slyšet kritiku. Nemáme jiný mančaft, než jsme měli na podzim.

Máte nějaké vysvětlení, proč jim ty nohy nejedou?

To je otázka na trenéra a realizační tým, oni vedli přípravu. Samozřejmě se bavíme o tom, že ta příprava byla letos jiná, byl tam turnaj na Maltě dříve, než je obvyklé, to nic ale nemění na tom, že jdeme do utkání a od samého začátku nevypadáme dobře. To není otázka trenéra, ale hráčů a jejich osobního přístupu.

Jaký je aktuální stav jednání s potenciálním investorem?

Jednání probíhají, zatím na stole není žádné konkrétní číslo. Budeme pokračovat v jednáních.

Váš osobní pocit?

To není o Minářovi a jeho pocitu. K ničemu konkrétnímu jsme se nedostali, nemohu říct žádný pocit.

V zákulisí se hovoří o tom, že vedení klubu nového partnera nechce, aby nepřišlo o svá místa.

Jak jsem řekl. Jednání teprve začala, budou pokračovat, je zbytečné cokoliv předjímat. Kdokoliv to takhle prezentuje, tak to prezentuje hloupě. K takovým věcem jsme se ani nedostali.

Další články