• Mládež

Starší dorostenci porazili Spartu, lídra soutěže přestříleli 3:2. Sedmnáctka padla

  • 11. 5. 2024

Dorostenci Sigmy Olomouc hráli svoje utkání 26. kola celostátní ligy dnes na Spartě. Starší pohrávali na Spartě v poločase 1:2, ve druhé půli ale zabrali, Václav Zahradníček srovnal a v nastavení po faulu na Jana Tobiase Stryka proměnil penaltu Kryštof Judas. Sedmnáctka ztrácela po půli 0:1, ale na rozdíl od devatenáctky svoje šance neproměnila, Sparta v závěru vítězství potvrdila a vyhrála 2:0.

Devatenáctka nezačala na Spartě úplně ideálně a už v 17. minutě inkasovala poté, co se v šestnáctce prosadil ranou kolem pokutového puntíku Penxa. Hanáci dokázali za chvíli srovnat, když se do branky dostala tečovaná střela Adama Proniuka. Sparta ale o tři minuty později zase vedla. Sigma špatně dorazila presink a domácí celek toho využil ke vstřelení druhého gólu. Sparťané v první půli více drželi míč na svých kopačkách, ale Hanáci měli dobré šance. Huňa, Pavlíček ani Proniuk však nenašli přesnou mušku v zakončení, první dějství tak patřilo domácím.

Ve druhém poločase předvedla Sigma o řád odvážnější výkon, než v první půli a byl za to odměněna. Už v 54. minutě dostal míč pod sebe Václav Zahradníček a propálil vše, co mu stálo v cestě, 2:2. Za zlepšený výkon byla Sigma odměněna v závěru. Po faulu na Stryka se pískala penalta a Kryštof Judas ji s přehledem proměnil. Sigma tak vyhrála na Spartě 3:2 a v tabulce je na osmém místě. V dalším kole hraje Sigma opět venku, tentokrát v Pardubicích. Zápas se bude hrát 18. května od 11:00.

Hodnocení trenéra Augustina Chromého:

První půlka mě zklamala, nehráli jsme vyloženě špatně, ale bylo to ustrašené. Sparta nebyla tak silná, dominantní, ač má v tabulce na prvním místě náskok. V kabině jsem byl hodně důrazný, kluci slyšeli jasně, že musí začít více hrát, bojovat a ve druhé půli se to tam podařilo dostat. Byli jsme důraznější, dohrávali jsme souboje, které jsme vyhrávali, byli jsme hladovější. Obraz hry se změnil, a nakonec jsme to v závěru dokázali prodat a získat všechny body. A myslím si, že to bylo zasloužené vítězství. V dalším kole jedeme opět ven do Pardubic, které hrají o záchranu, takže čekám zase boj o život, velmi těžký zápas, vyrovnaný, na který se musíme dobře připravit.“

AC Sparta Praha U19 – SK Sigma Olomouc U19 2:3 (2:1)

Branky: 17. a 29. Penxa – 26. Diviš (vl.), 54. Zahradníček, 90.+2 Judas.

Rozhodčí: Cichra – Koranda, Wulkan. ŽK: Tesař, Rebibo – Macharáček. Diváků: 110.

Sigma: Král – A. Uriča, Pavlíček, Kubát, Macharáček (74. Judas) – Siegl (68. Kolařík) – Huňa (68. Nguyen), Jalovičor, Zahradníček, Stryk – Proniuk (86. Táborský). Trenéři: Augustin Chromý a Jan Krajčovič.


Sedmnáctka rovněž nezačala v Praze dobře a už ve 13. minutě prohrávala 0:1, když se Sparta prosadila na zadní tyči po centru do pokutového území Hanáků. Sigmě nepracoval dobře střed pole, který zřejmě ze zbytečného respektu k soupeři špatně kombinoval, ztrácel míče. Až po půlhodině hry se Olomouc dostala do svého tempa, začala si věřit a hra se vyrovnala. Poločas však vyhrála zaslouženě Sparta.

Druhá půle byla ze strany Sigmy lepší, hráči si začali více věřit, byla tam velká snaha o vyrovnání. Přišly dvě velké příležitosti. V té první šel Luka Rozehnal ze strany sám na brankáře, mohl i nahrávat volnému Capkovi, ale vzal to na sebe a neproměnil. Další tutovku měl Marek Křiklava, který se v pokutovém území zády k brance otočil s míčem a vypálil. Gólman Sparty jeho střelu reflexivně vyrazil. Po neproměněných šancích přišel útočný rohový kop Sigmy, rychlý brejk Sparty a v 83. druhý branka domácích a razítko na výhru. V tabulce je sedmnáctka Sigmy na 4. místě. V dalším kole hrají mladší dorostenci v sobotu 18. května od 13:15 v Pardubicích.

Hodnocení trenéa Michala Kováře:

Opět rozhodla naše neefektivita. Dvě obrovské šance nedáme, Sparta ani neměla takové možnosti, ale skórovala dvakrát. Z naší strany byl určitě špatný začátek duelu, kdy jsme se báli kombinovat, až po půlhodině hry jsme začali hrát svoji hru. Ale už jsme prohrávali, a jak to tak venku od začátku doháníte, většinou to dopadne druhým gólem, pokud svoje šance nedáte. Teď jedeme do Pardubic, které jsou o body za námi, pokud chceme být před nimi, musíme bodovat.“

AC Sparta Praha U17 – SK Sigma Olomouc U17 2:0 (1:0)

Branky: 13. Brabec, 83. Pavlo.

Rozhodčí: Koranda – Cichra, Wulkan. ŽK: Vodolán - Capka. Diváků: 80.

Sestava Sigma: Ulenfeld – Skopal, Pávek, Beran, Glos – Capka (85. Příkazský), Riedl (64. Činčara), Andrle (81. Luběna), Přibylka (64. Remeš), Rozehnal (81. Sikora) – Křiklava. Trenér: Michal Kovář.

Další články