• B-tým - ohlas

Rozhodl fantastický první poločas, hodnotil Janotka výhru nad béčkem Sparty

  • 13. 5. 2024

Trenér Tomáš Janotka dovedl své svěřence k osmé výhře v řadě. V pondělní dohrávce 28. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Hanáci v utkání dvou rezerv B-tým Sparty 3:1. „Porazit Spartu v takto prestižním utkání je skvělé,“ těšilo Janotku. Všechny tři branky vměstnal jeho tým do prvních 45 minut. „Byl to z naší strany fantastický první poločas,“ doplnil.

Jak hodnotíte výhru nad béčkem Sparty?

Výsledek utkání určil první poločas, kdy jsme byli aktivní, dobře jsme pracovali v bloku a hlavně ve vysokém presinku. Dokázali jsme nabourávat rozehrávku a založení hry Sparty, která to má postavené na kombinační hře. Podařilo se nám několik skvělých zisků a skvěle dohraných akcí. Jsme strašně rádi, že jsme to dokázali zúročit ve tři krásné branky.

Zároveň jsme Spartu dokázali udržet daleko od naší brány. Kromě šance Hranoše, kdy překopl, neměla Sparta v prvním poločase vůbec nic. Fantastický první poločas a skvělé skóre 3:0.

Druhý poločas jsem byl v úvodu zklamaný. Nedokázali jsme vstoupit tak aktivně, hlavně z hlediska intenzity. Dali jsme Spartě hodně prostoru k tomu, aby se dostala do hry a více do kombinace. Vyložené šance si ale soupeř nevytvářel. Kluci to celkem dobře zvládli.

My jsme mohli být přesnější, abychom do kvality dohráli nějaké příležitosti. Moses mohl na první tyči propálit Nalezinka.

Mrzí mě inkasovaný gól. Jsme na sebe nároční, kluci tam dnes nechali všechno a zasloužili si čisté konto. Byla by to pro ně skvělá odměna, takže mě to štve. Ale když to vezmu v globálu, porazit v takto prestižím utkání béčko Sparty je skvělé.

Je to další domácí výhra na jaře. Je to bomba, že naše fanoušky, kteří na nás začínají chodit a získáváme si je, odměníme vítězstvím. Další výhra v řadě, to je až neskutečné. Kluci si zaslouží obrovské ocenění. Nikdo si nedovede představit, jak my jsme se na zápas připravovali. Pořádně jsme nemohli udělat ani jeden trénink, protože jsme byli omezení tím, že áčko mělo důležitý zápas, takže jsme trénovali v osmi lidech. Po Vlašimi jsme byli hodně rozbití a byli jsme hodně limitovaní. Kluci to ale zvládli neskutečně. Zaslouží si poděkování za to, jak to zvládli.

Řekl jste, že rozhodl první poločas, Spartu jste přitom herně nepřehráli. Bylo to vyrovnané, ale vy jste dávali góly.

Sparta má svoji hru založenou na výstavbě, na kombinační hře, primárně po zemi. Chtěli jsme to eliminovat vysokým presinkem, nebo zhuštěním do bloku. To se nám dařilo. Naopak jsme chtěli využívat skulinky a místa, které se v jejich rozestavení v defenzivě uvolní. To se nám také dařilo zúročit. Nebezpečných příležitostí jsme měli určitě víc, efektivita hovoří sama za vše.

V Belmondu už jste byli. Jak to dopadlo? A co mají kluci slíbeno teď?

V Belmondu jsme byli, to už je pryč. Jako trenér se vyvíjím a neschvaluji, aby hráči žili nočním životem. Věřil jsem ale, že když klukům slíbím odměnu, což se splnilo, protože v anglickém týdnu získali devět bodů, tak si ji zaslouží. Protože tlak na ně je obrovský. Po šesti kolech jsme měli dva body. Nyní je neskutečné, jakým způsobem získáváme body a vyhráváme. Věděl jsem, že si to zaslouží. Kdybych nevěděl, že mi to na hřišti vrátí, tak bych do toho v životě nešel. Před dvěma roky bych je z Belmonda vyhazoval. Teď jsem ale cítil, že si zaslouží dostat odměnu a rozpůlit jarní část tak, aby zase přišli fresh do závěrečné části. To se nám podařilo. Motivaci máme, máme ji každé kolo. Teď je před námi těžký zápas v Chrudimi. Dáme se do kupy a věřím, že kluci budou zase hladoví po úspěchu.

Co mají slíbeno teď?

Máme dlouhodobou sázku. Už před prvním kolem jsem na ně apeloval, že druhá sezóna ve druhé lize není jednoduchá. Loňské osmé místo považuji za obrovský úspěch pro B-tým Sigmy. Chtěl jsem na ně apelovat, že není jednoduché to zopakovat. V dlouhodobém měřítku jsme se vsadili o to, že umístění ve druhé sezóně bude lepší. Je vypsaná nějaká částka, dvacet tisíc, kdy já jsem dal půlku, tým dal půlku a jsem rád, že mě příjemně překvapili.

Kam teď vyrazíte?

To je mi jedno. Ještě se soustředíme na dva zápasy. Nejprve Chrudim, které máme z podzimu co vracet. Porazili nás tady doma 4:2, zaslouženě, odehráli tady fantastický zápas. Uvidíme se na party až někdy za dva týdny, bude to zasloužené zakončení našeho jarního snu. Jinak to ani nejde nazvat. I zázrakem bych to nazval, je to neskutečné.

Hovořil jste o utkání v Chrudimi. Stále máte matematickou šanci druhou ligu vyhrát. Jak na to nahlížíte?

Kluci sami se motivují, umístění je pro nás hnacím motorem. Kdo z nás by si pomyslel, že budeme čtvrtí, třetí, druzí… Jdeme postupně. Byli jsme třetí, viděli jsme, že máme šanci být druzí, tak se snažíme po tom sáhnout. Teď se nám to podařilo, máme 51 bodů, což je neuvěřitelné číslo. A jestli můžeme být první? To by Dukla nesměla asi celý týden chodit na trénink, aby ještě ztratila. My musíme dva zápasy vyhrát. Už to, co máme, je nadstandard, kterého si musíme s pokorou vážit. Zabojujeme o to, ale není to náš primární cíl. Tím byla záchrana.

Místo Dohnálka dnes nastoupil Jaja. Jak se vám líbil jeho výkon?

Po Vlašimi jsme měli dva zraněné hráče, tedy Dohnálka s Mikulenkou. Proto Mikulenka nenastoupil od začátku, byl pouze na lavičce a do hry šel jako střídající hráč. Místo Dohnyho nastoupil David Jaja, který hrál naposledy v Kroměříži na podzim. Byla varianta, že bude na stoperu buď on, nebo Kuba Coufal. Nakonec jsme vsadili na Jajův důraz a jeho rychlost. Už delší dobu je v tréninkovém procesu a zápas proti Spartě zvládl velice dobře. Podílel se dobře na organizaci hry a předvedl velice dobrý výkon.

Vy jste se prezentovali dobrou organizací hry. Sparťané chvíli nevěděli, kam mají míč hrát.

Je to tak, kluky jsem za to chválil. Dokázali jsme skvěle plnit taktické pokyny. Nebylo to vůbec jednoduché, v tomto složení jsme se potkali dnes ráno. Musím pochválit kluky za to, jak jsou vnímaví a nasáli informace, jakým způsobem chceme hrát. Byli aktivní v dostupování i v napadání. Díky tomu se nám podařilo eliminovat útočnou sílu Sparty, donutit ji k chybám a nepustit ji do její hry. Musíme si uvědomit, že je to nejvíce ofenzivně laděný tým, který vstřelil největší počet branek v rámci celé F:NL. Její síla je obrovská, přestože má mladý tým. Klobouk dolů před našimi kluky.

Hodně gólů Sparty na jaře vstřelil Šiler. Zaměřili jste se speciálně na něj?

Jednoznačně. Je to gólový hráč. V momentu, kdy je v šanci, tak skoro vždy dá gól. Jeho zakončení je vědomé, ví, co chce udělat. Cahel s Jajou ho vymazali, nevybavuji si, že by se Šiler dostal do střelecké pozice. Naše stoperská dvojice ho dokázala skvěle vygumovat. Je to jejich skvělá vizitka.

Cahel hrál nejprve ve středu zálohy, v béčku jste z něj udělal krajního beka, teď ale nastupuje na stoperu. Zůstane u toho?

Bavili jsme se o jeho pozici. Musí být přínosná pro mančaft. V dorostu nám hrál na šestce, občas na desítce, typologicky to vždy byl středový hráč. Minulý rok na jaře v dorostu dohrával na pozici levého beka. A dohrával velice dobře. Takže jsme se o něm v našem klubu bavili. Je rychlostně i kondičně vybavený, silově připravený. Takže jsme se bavili o tom, zda ho na levém kraji obrany nevyzkoušíme jako alternaci. Už část letní přípravy takto absolvoval s áčkem a zvládl to dobře. Konkurence na levém bekovi je velká. Nastupoval na ní Filip Uriča, nastupoval tam Jakub Elbel. Pro Cahyho prostor nebyl velký. Nám se zranil Michal Vepřek, do áčka se přesunul Fanda Matys. Neměli jsme stopera, tak jsme si hráli s myšlenkou, že Elbel zůstane na levém bekovi, zatímco Cahel půjde hrát stopera. Vsadili jsme na pouto Cahyho a Dohnyho, což se nám osvědčilo. Jsou to kamarádi a ve stoperské dvojici si sedli. Kubu Elbela jsme se rozhodli dál profilovat a rozvíjet na levém bekovi. Kluci to zvládají fantasticky.

Dostávají se k vám pozitivní ohlasy za to, co jste na jaře dokázali?

My si samozřejmě vážíme toho, co jsme dokázali. Je jasné, že prožíváme velkou euforii a okolí to vnímá. V rámci klubu i týmu je tato série obdivuhodná. V momentu, kdy nějaký tým zažívá něco takového, tak se o tom ve fotbalovém prostředí ví. Dostáváte se do povědomí. Kluci se takto prodávají, potom mají možnost nahlédnout i do kádru áčka, což je náš primární cíl

Další články