• Mládež

Šestnáctka veze vítězství z hřiště Baníku. Osmnáctka to na body nedotáhla

  • 2. 6. 2024

Týmy Sigma Olomouc U18 a U16 hrály utkání 28. kola moravskoslezské ligy dorostu v tradičním derby na hřišti ostravského Baníku. Starší dorostenci prohrávali v první půli už 3:1 a ve druhé půli to bylo už o tři góly. Sigma ale následně zabrala, snížila Hottkem a Michalíkem šest minut před koncem na rozdíl jedné branky a sahala po bodu. Domácí si však už výhru nenechali vzít a přidali gólovou pojistku. Šestnáctka zvládla vstup do zápasu lépe, vedla v poločase brankami Hilberta a Kaštyla. Domácí snížili, ale David Lorenc dal tečku na výsledek 3:1 pro Sigmu.

Osmnáctka Sigmy je vedoucím celkem soutěže a hrála na hřišti třetího Baníku. Hanákům nevyšel start duelu. První dvacetiminutovka patřila domácím, kteří získávali odražené míče, Sigma udělala pod tlakem chyby a prohrávala po dvaceti minutách 2:0. Pak se svěřenci trenéra Kobylíka probudili, začali Ostravu přehrávat, bohužel šance nepodařilo využít a Baník se trefil tečovanou ranou do šibenice. Sigma dvě minuty před pauzou alespoň snížila, když se trefil kapitán Filip Oříšek.

Do druhé půle mladí Sigmáci vlétli, zatlačili Baník, tvořili si šance, avšak opět to s produktivitou vázlo. Baník pak přidal v 63. minutě opět tečovanou ranou čtvrtý gól a vypadalo to, že je rozhodnuto. Sigma přešla na tři obránce, přidala na tlaku a zápas ještě výrazně zdramatizovala. V 77. minutě se po kombinaci trefil střídající Sebastian Hottek a o čtyři minuty později se prosadil po prodlouženém dlouhém autu na zadní tyči pěkným volejem Jakub Michalík. O chvíli později Sigma sahala po vyrovnání, hlavičkou se málem prosadil z malého vápna David Drábek. V 86. minutě dohráli domácí rychlý brejk a potvrdili vítězství.

V dalším kole hraje Sigma U18 doma v Řepčíně v neděli 9.6. od 10:30 poslední zápas sezóny proti Karviné.

Hodnocení trenéra Petra Kobylíka:

První poločas jsme první dvacetiminutovku zaspali a stálo nás to dvě branky. Pak jsme se dostali do zápasu, soupeře jsme přehrávali, bohužel v koncovce to úplně nevycházelo, alespoň jsme ale do poločasu snížili. Pak jsme po půli opět byli lepším týmem, ovšem opět skóroval Baník. Nevzdali jsme se a sahali po remíze, místo 4:4 to ale bylo pět minut před koncem 3:5 a už jsme to nedotáhli. Od dvacáté minuty jsme ale hráli dobře, rychle, tvořili si šance. Baník měl pět střel, snad tři byly tečované, takže pro našeho brankáře těžký zápas. Pořád jsme museli dohánět, což taky není ideální. Ale za výkon kluky chválím, fyzicky i technicky jsme to zvládli, fotbalové štěstí dnes nestálo při nás.“

FC Baník Ostrava U18 – SK Sigma Olomouc U18 5:3 (3:1)

Branky Sigmy: 43. Oříšek, 77. Hottek, 81. Michalík.

Rozhodčí: Kaloč – Sklář, Gotfryd. ŽK: Raab, Staněk – Michalík, Vaculík. Diváků: 50.

Sigma U18: Berka – Táborský, Ondřej, Miller, Oříšek (69. Hottek) – Vaculík, Kolařík, Drábek – Györe (44. Petráš), M. Škoda, Michalík. Trenér: Petr Kobylík.


ŠESTNÁCTKA DERBY ZVLÁDLA VÍTĚZNĚ

Mladší dorostenci si pohlídali napadání Baníku, díky středovým hráčům dokázali vyjet ze složitějších situací. Vepředu se dařilo Davidu Lorencovi s Tomášem Hilbertem, ke kterým se postupem času přidal i Maxim Horák a v 7. minutě šli tak Hanáci do vedení, když se po rychlé akci prosadil právě Hilbert. Ve 29. minutě pak předvedl parádní lob gólmana Baníku Radim Kaštyl a zvýšil. Poločas vyhrála Sigma 2:0.

Baník ve druhé půli bojoval o snížení, hrál na tři obránce, Sigma však dobře odolávala útokům domácích a nepouštěla je až do 65. minutě do snížení. Tam se Baník přece jen prosadil po odvrácené standardce a tečované ráně Juráska. O deset minut později však odmítl drama výborně hrající David Lorenc a navýšil vedení Sigmy opět na dvě branky a výsledek tak již zůstal. Sigma vyhrála 3:1.

Poslední zápas sezóny hraje Sigma U16 v neděli 9. června od 12:45 doma proti Karviné.

Hodnocení trenéra Tomáše Vasiljeva:

Úvod nebyl vůbec jednoduchý, ač jsme rychle vedli, tak domácí hráli po větru, napadali nás. My jsme ale dokázali přes Skácela s Kaštylem se z toho dostávat. Dařilo se i útočníkům, takže jsme v poločase vedli 2:0. I za druhou půli musím kluky pochválit, protože to odjezdili, odmakali, domácí samozřejmě bojovali o body, ale dokázali jsme to ubránit. Jsem rád, že ty těžké duely s Opavou, Prostějovem i Baníkem jsme zvládli, kluci tady vidí, že každá chyba může znamenat ztrátu bodů, a to je potřeba, aby takových zápasů hráli co nejvíce, aby se mohli zlepšovat. V posledním kole proti Karviné budeme chtít na dnešní výkon navázat, abychom to přenesli i do posledního týdne, a zůstali u té náročnosti, kterou po klucích vyžadujeme.“

FC Baník Ostrava U16 – SK Sigma Olomouc U16 1:3 (0:2)

Branky Sigmy: 6. Hilbert, 29. Kaštyl, 76. D. Lorenc.

Rozhodčí: Sklář – Kaloč, Gotfryd. ŽK: Hruban, Pavlištík, Skácel, Liďák (všichni Sigma). Diváků: 56.

Sigma U16: Hruban – Liďák (66. Bartošic), Pavlištík, Vyroubal, Chytil – Skácel, Pšenica, Kaštyl – Horák (70. Di Cuia), Hilbert (86. Vaněk), D. Lorenc. Trenér: Tomáš Vasiljev.

Další články