• A-tým

Naší vizí je přestavba kádru a vytvoření správného mixu, řekl Janotka před startem ligy

  • 18. 7. 2024

Do startu nového ročníku Chance Ligy zbývá už pouze několik desítek hodin. Hanáci ho zahájí v sobotu od 17 hodin na hřišti Českých Budějovic, do kterého je povede z pozice hlavního trenéra Tomáš Janotka. Během přípravného období zapracoval trenérský štáb do týmu řadu mladých hráčů. „Snažíme se nějakým způsobem adaptovat mladší hráče se staršími tak, aby vytvořili dobrý mix. Zároveň vnímáme, že tým potřebuje nějakou přestavbu, bude to krok po kroku. Pomalu, ale jistě na tom pracujeme. Myslím si, že mistrovské zápasy ukáží, do jaké míry se nám podařilo vybrat správný kádr,“ řekl trenér áčka Tomáš Janotka na tiskové konferenci před startem sezóny.

Do ligy půjde Sigma s brankářskou trojicí Digaňa, Stoppen, Koutný. Matúš Macík se aktuálně přesouvá do rezervy. Vyloučen není jeho odchod, ale zároveň ani návrat do A-týmu.

Cítíme, že je potřeba na chvíli změnit prostředí. Matúš se dostával pod tlak, možná jsme i uspěchali jeho návrat po zranění na jaře minulého roku. Je možnost, že by odešel i někam na hostování, aby se dostal zpět do své pohody,“ vysvětlil sportovní manažer Sigmy Ladislav Minář.

To, že Matúš Macík trénuje s béčkem ještě neznamená, že by měl v áčku zavřené dveře,“ doplnil Janotka.

S B-týmem se budou aktuálně připravovat také obránci Mikeš Cahel a František Matys a zkušená dvojice Vít Beneš a Martin Pospíšil.

Po vyhodnocení přípravy a v rámci procesu přestavby a omlazení týmu, jsme došli k závěru, že bychom oběma nemohli garantovat v utkání větší herní vytížení, jaké by si sami představovali. Rozhodli jsme se vsadit do budoucna na jiné hráče s větší dynamikou a potenciálem. Oba si zaslouží velký respekt za to, co pro klub odvedli, a proto dostali možnost stát se součástí B-týmu, kde by plnili roli zkušených hráčů, kteří by pomáhali s výchovou a rozvojem mladých talentovaných hráčů, případně volnou ruku k tomu, aby si našli uplatnění v jiném klubu,“ řekl Janotka.

V přípravných utkáních se v létě Sigmě poměrně dařilo. „Měli jsme skvělé podmínky hned v úvodu, kdy jsme jeli do polské Opalenice, kde jsme skvělého hřiště a zázemí měli možnost hrát proti vynikajícím soupeřům,“ pochvaloval si soustředě ní v Opalenici Janotka, kde jeho tým remizoval s předními celky polské Ekstraklasy – mistrovskou Jagiellonií a Štětínem 1:1.

Druhou část letní přípravy absolvovali Hanáci v domácích podmínkách. Ve Slatinicích porazili Trenčín (3:0) a Žilinu (2:0), zvítězili i v generálce v polském Krakově proti domácí Cracovii (1:0).

S ohledem na výsledky a nastartování týmu směrem k vítězné vlně se nám příprava dařila. Víme ale, že liga bude o něčem jiném. Na přípravu budeme chtít navázat. Je pro nás skvělý příslib, že kluci dobře pracují na trénincích, vnímáme pozitivní energii, odhodlání a skvělé nastavení na vstup do nové sezóny,“ je si vědom Janotka.

Olomoučtí fotbalisté nový ročník Chance Ligy zahájí v sobotu, kdy se od 17 hodin představí na hřišti Českých Budějovic. „Zápas bude naprosto otevřený. Uvidíme, jak to bude vypadat, těžko tipovat. Pojedeme tam s odhodláním udělat maximum pro dobrý výsledek a pro vítězství. Uvidí se na hřišti,“ soudí před sobotním duelem Janotka.

Ambice na konkrétní umístění vyhlášeny v tuto chvíli nejsou.

Máme v týmu několik mladších kluků. Na konkrétnější cíle se nás ptejte kolem 10. kola. Je v tom více faktorů - více mladých hráčů, těžký úvod… Chytřejší budeme po 10. kole. Naším cílem je, abychom do týmu zabudovali nové a mladé hráče. Uvidíme, jakým způsobem se budou otáčet,“ doplnil sportovní manažer Sigmy Ladislav Minář.

Cíle jsou přímo úměrné tomu, v jakém stavu se momentálně nacházíme. Naší vizí je přestavba a vytvoření správného mixu. Vše bude potřebovat čas a určitě nebudeme mít velké oči. Tím, že se změnilo nastavení postupu do pohárů, tak naše cíle jsou omezenější. Do sezóny půjdeme s tím, že chceme urvat co nejvíce bodů, uvidíme, na co to bude stačit,“ dodal Janotka.


KÁDR A-TÝMU:

Brankáři: Tomáš Digaňa, Jan Koutný, Tadeáš Stoppen

Obránci: Adam Dohnálek, Jakub Elbel, Matěj Hadaš, Juraj Chvátal, Michal Leibl, Jakub Pokorný, Jiří Sláma, Filip Slavíček, Lukáš Vraštil

Záložníci: Radim Breite, Ola Dele, Štěpán Langer, Matěj Mikulenka, Jan Navrátil, Jiří Spáčil, Jáchym Šíp, Filip Uriča, Jan Vodháněl, Filip Zorvan

Útočníci: Jan Fiala, Lukáš Juliš, Jan Kliment, Yunusa Muritala, Antonín Růsek.


KÁDR B-TÝMU:

Brankář: Matúš Macík

Obránci: Vojtěch Křišťál, Jakub Coufal, Adam Bednár, Jan Tobias Stryk, Mikeš Cahel, František Matys, Vít Beneš

Záložníci: Adam Uriča, Šimon Jalovičor, Jakub Fabiánek, Martin Pospíšil

Útočníci: Kenneth Ikugar, Adam Proniuk, Kevin Huňa, Denis Kramář, Daniel Grečmal, Moses Amasi

Další články