• A-tým - ohlas

VIDEO: Trenér Janotka: Fotbal bavil, tři body by si zasloužily oba týmy

  • 1. 9. 2024

Dojem z povedeného utkání v krásné atmosféře a vyrovnání pár minut před koncem nakonec převážil v trenérovi Sigmy Tomáši Janotkovi. Po domácí remíze 2:2 s ostravským Baníkem tak nebyl přehnaně zklamaný, přestože jeho tým prahnul po vítězství a poté, co v nastavení trefil Jan Vodháněl tyč mu byl i blizoučko.

„Viděli jsme skvělé a atraktivní utkání ve skvělé kulise. Je škoda, že v takovém zápase se nedávají tři body pro oba týmy, protože by si dnes za to, co na hřišti předvedly, zasloužily vyhrát. V tomto kontextu hodnotím bod jako spravedlivý. Bereme ho vážíme si ho. Zápas byl hodně na houpačce. Byli jsme ve vedení, pak ale byla škoda, že jsme dostali gól před přestávkou a stejně tak i v úvodu druhé půlky. Cením si toho, že tým se nevzdal a do poslední sekundy bojoval. Nejprve o vyrovnání a potom i o vítězství. Baník měl velkou šanci, hlavičku Ewertona, kdy mohl odskočit. My jsme zase po skvělých střelách Honzy Vodháněla trefili břevno a tyčku. Věřím, že diváci si zápas užili, protože fotbal dnes bavil,“ hodnotil kouč Janotka duel před novináři na tiskové konferenci.

Neslušel by podle vás zápasu spíš večerní čas?

Souhlasím, že asi ano. Atmosféra, přestože byla dnes skvělá, by se posunula ještě o úroveň nahoru. Zápasy pod umělým osvětlením, nebo aspoň v pozdější hodině, kdy vedro není tak úmorné, jsou potom intenzivnější. I tak tam dnes oba týmy nechaly všechno. Tohle ale nemůžeme ovlivnit, takže to musíme respektovat a plánujeme podle toho.

Jak jste byl spokojen se střídáními? Vypadalo to, že vám vyšla.

Někdy to vyjde a někdy zase ne. Vnímali jsme, že tíha okamžiku, velkého počtu diváků a celkově atmosféry na některé hráče trochu dolehla. Matěj Mikulenka nebo Matěj Hadaš dovedou zahrát i lépe. Byli trochu svázaní a zatažení. Štěpán Langer, Honza Vodháněl do toho nastoupili skvěle a hru oživili. Ale tohle všechno si kluci potřebují prožít, aby tu zkušenost, kterou dnes získali, prodali v dalších zápasech, které jsou složité na mentální odolnost.

Dovedete si představit, co byste dělali bez Honzy Klimenta a jeho gólů?

Museli bychom si poradit bez něj. Jeden klenot ještě máme na střídačce, bylo by to asi víc na Juldovi, který už prokázal tyto schopnosti v předchozích letech, a museli by se zapojit další, mezi které by se to rozložilo. Jsme vděční, že se Honzovi takhle daří. Měl dnes narozeniny. My jsme mu popřáli a jasně jsme si řekli, že když má někdo narozky, tak dá gól, protože je kolem něj aura a má štěstí. Když jsme dali gól na 2:2, tak jsem věřil, že ještě dáme třetí gól. Z týmu jsem to cítil. Kdyby dal hattrick, tak už by to byl úplný strop.


Šest let čekáte s Baníkem na domácí výhru. Bavili jste se o tom před utkáním?

Bavili a brali jsme to jako motivaci. V posledních letech tady Baník odehrál skvělé zápasy. Chtěli jsme to zlomit, sérii ukončit a vyhrát. Bohužel se to nakonec nestalo, ale přesto úplně naštvaní nejsme.

Velké téma bylo jak uhlídat Ewertona. Zvažovali jste osobku jako třeba Karviná?

Řešili jsme dvě rozestavení, ve kterých Baník hraje. Buď 4-2-3-1 nebo 3-5-2. Jsou tam dva momenty, že ve čtyřce hraje Frydrych a ve trojce ne, a potom, že ve trojce hraje Ewerton pod hrotem a ve čtyřce křídlo. Měli jsme tedy dva plány a musím pochválit náš realizák, který trefil kompletně celou jedenáctku, ať už ohledně rozestavení nebo samotné sestavy. Plán, který jsme měli, jsme mohli použít. Tedy aby Matěj Hadaš a Juraj Chvátal se měli zdvojovat a pomáhat si proti Ewertonovi. Je to hráč, který naši ligu přerostl. Přestože jsme mu věnovali zvýšenou pozornost, tak své kvality předvedl, je to nadstandardní hráč. Kluci se s tím v rámci možností poprali dobře. Je jasné, že během 90 minut je i tak schopný něco rozdílového předvést.


Zraněný je z minulého zápasu béčka Michal Leibl, dnes nedohrál Jiří Sláma. Jak to s nimi vypadá, stejně jako s Janem Navrátilem, který nebyl v nominaci?

Míša Leibl má lehčí zranění s kolenem. Vyvrátily se obavy z nějakých vazů, ale bude chybět nějaké 4 týdny. Jirka Sláma pár dní netrénoval a nakonec ho to dohnalo, takže střídal na základě křečí a únavy. Pozitivní je, že zraněný není. Honza Navrátil utrpěl svalové zranění už v minulém utkání s Mladou Boleslaví, netrénoval, takže proto byl i mimo nominaci.

Neměl jste dojem, že brankář Stoppen mohl při prvním gólu jít na centr a stáhnout ho?

Góly jsem ještě neviděl, ale naživo mi přišel centr hodně ostrý a tam jsem viděl chybu spíš v rychlejším dostoupení a zakřižování u praporku Matějem Mikulenkou a pak nabrání Šína ve velkém vápně. Spíš to vidím tady, než to vyčítat Tádovi. V prvním poločase nás naopak podržel, když zlikvidoval brejkovou situaci za stavu 0:0. Možná se můžeme bavit o detailech v jeho postavení, to si ale oni s Otou Novákem vyhodnotí, předvedl ale spolehlivý výkon.

Tisková konference na videu:


Další články