• A-tým - ohlas

Saňák: Dostaneme čočku, ale musíme to přijmout, vyhodnotit a poučit se

  • 12. 5. 2024

​Velké zklamání z konce sezony cítil po domácí porážce s Hradcem v odvetném semifinále skupiny o Evropu trenér Sigmy Jiří Saňák. „Dostaneme teď čočku, ale musíme to přijmout. Důkladně vyhodnotit a poučit se,“ konstatoval při jedné z otázek novinářů, kteří se pochopitelně ptali i na jeho případné setrvání ve funkci.

Už se dostavilo prázdno z toho, že v půlce května máte po sezoně?

Všichni jsme zklamaní. Když jsem byl v kabině, viděl jsem, že jsou všichni smutní, jak tahle sezona pro nás dopadla.

Je to smutek z celého jara, nebo z toho posledního zápasu s Hradcem?

Kombinace všeho. Prohráli jsme zápas, takže to jsou ty první emoce a vyhodnocování. Doléhá na nás ten neúspěšný konec.

Jak jste si vyhodnotil dnešní zápas?

Hradec měl úžasnou efektivitu, dal krásné dva góly. Musím říct, že jsme do zápasu nevstoupili vůbec špatně. Měli jsme nějaké dvě šance, hlavičku po standardce. Chtěli jsme dát první gól, plán fungoval. Za poslední dobu to bylo možná nejřízenějších 40 minut. Ale bylo to kromě efektivity, protože ten gól, který by třeba mohl Hradec rozhodit, jsme nedali. V podstatě to pak zkopírovalo zápas v Hradci, kdy jsme dostali dva góly ke konci poločasu, které jsme prostě blbě dobránili.

Ve druhém poločase už to bylo těžké…

Na to, jak to na nás padlo, tak i fanoušci nám ve druhém poločase občas zatleskali. Kluci bojovali i v té zoufalé situaci, která byla, když jsme dostali gól na 3:1. Minimálně do odjezdili. Měl jsem pocit, že i to fanoušci ocenili a za to bych jim chtěl poděkovat. Odešli jsme ze sezóny s tím, že jsme nic nevypustili, i když jsme si to vyžrali do úplného dna.

Je to pro vás kaňka, že končíte takto brzy, když za dva dny slavíte narozeniny?

To je osobní věc. I kdybych narozeniny neslavil, tak bych byl smutný stejně. Stejně jako kluci v kabině. Dostaneme teď čočku, musíme to přijmout. Vnímám teď takové ty životní pravdy, že z neúspěchu se dá hodně vytěžit. V tom jsme teď hodně. Ale ač je to hořké, tak je to pro nás hozená rukavice, ať už osobně, nebo pro klub. Musíme se z toho poučit.

Byl jste prezentován jako dočasný kouč. Byl to pro vás poslední zápas?

Odpovím šalamounsky, že končí moje role dočasného trenéra. Je to těžká situace. V týdnu se bude jednat, co a jak dál. Bude to souviset i s tou analýzou. Jak jsem už říkal. Nezříkám se zodpovědnosti. Byl jsem tady tři roky, nejdřív s Vencou, nebo potom sám. Co bude dál, se uvidí v nejbližších dnech.

David Horejš je na lavičce stejně dlouho jako vy v Olomouci. Čím to bylo, že jemu se ten postup dál podařil?

Bráním se nějakému srovnávání. Nechodím v jeho botách, stejně jako on v mých. Do Hradce nevidím. Hradec je na vlně, my teď bohužel ne. Musí ale přijít důkladnější analýza, abychom se z toho neúspěchu poučili a šli dál.

Tápali jste od začátku jara a nezastavilo se to ani po vašem příchodu na pozici hlavního trenéra. V čem vidíte příčinu?

Jak jsem říkal, je to na hlubší analýzu. Zodpovědnost musíme vzít na sebe. Já se jí nezříkám. Nepodařilo se nám ustálit sestavu. Byla tam zranění. Ale to nám zase ukázalo něco pozitivního. Někteří hráči čekali na šanci, hráli v béčku a pak se té šance nezhostili špatně, i když to pro ně bylo hodně těžké. Je to všechno pořád čerstvé, pravda je, že se to nenakoplo do nějakých jiných výšin. Interně nějaké posuny vidíme. Hodně jsme se bavili o kondici, když jsem přišel. V posledním kole jsme byli právě my a Hradec maratonci. Určitě jsou dílčí věci, které se měly povést lépe. Cíle se nepodařilo naplnit. Teď musí přijít opravdu analýza a pak kroky, které posunou klub i tým dál.

Souvisely ty těžší nohy v průběhu jara i s tím, co se dělo kolem klubu?

Všichni jsme se snažili soustředit na to, co máme dělat. Samozřejmě chcete číst o klubu, kde pracuju, v jiných souvislostech. Ale k fotbalu na nejvyšší úrovni do určité míry ten tlak patří. Jak to koho ve finále ovlivňovalo, to nevím. Já jsem se nesnažil hledat v tom alibi. Spíš jsme se snažil najít věci ve svojí práci.

Jaké to pro vás bylo, když áčku se nedařilo, zato béčko je na perfektní vlně?

Samozřejmě si přejeme. Chtěl bych taky vyzdvihnout, že za ty tři roky, co jsme tu byli s Vencou Jílkem, bylo propojení s béčkem na příkladné úrovni. Ať už s Gustou Chromým, nebo s Tomášem Janotkou jsme s Vencou Jílkem komunikovali a posouvali si hráče. Ale je to trochu zvláštní. Vlastně trochu závidíte, i když to je těžké slovo. Přejete si být taky na takové vlně a děláte všechno pro to, abyste se tam dostali. Zkoušeli jsme spoustu věcí… Ale ten kdo pracuje ve sportu dlouhodobě, tak ví, že to tak někdy je. Kdyby to bylo jenom hezké, tak to bude chtít dělat každý. My jsme si tento půlrok opravdu komplet vyžrali – výsledkově, herně to nešlo. Znovu opakuji, musíme si to zanalyzovat důkladně, osobně, týmově, poučit se z toho a být silnější v dalších sezonách.

Celá tisková konference:



Další články