• A-tým

Jílek: Chceme se porvat o poháry, cíl pro jaro nemůže být jiný

  • 7. 2. 2024

Na tradiční tiskové konferenci před startem jarní části FORTUNA:LIGY odpovídali novinářům sportovní manažer Sigmy Ladislav Minář, trenér A-týmu Václav Jílek a za hráčskou kabinu kapitán Radim Breite. „Vzhledem k postavení po podzimu nemůžeme mít pro jaro jiný cíl, než se pokusit o evropské poháry,“ shodli se všichni tři.

Sigma je po pozici pátá, tedy na místě, které zaručuje po skončení základní části účast ve skupině o titul. „Po podzimu držíme pozice v elitní šestce, tedy ve skupině, kde jsme se pohybovali i v minulé sezóně, cíl pro jaro tedy nemůže být jiný, než se v této skupině udržet. Pokud budeme do šestého místa, chceme se zároveň i porvat o evropské poháry,“ prohlásil Ladislav Minář.

Cíl nemůže být jiný. Nemůžeme říct, že nám stačí prostřední skupina. Chceme se na jaře porvat o evropské poháry,“ souhlasil Václav Jílek. „Jsme v horní části tabulky, dolů se koukat nemůžeme, to by byl nesmysl. Musíme ukázat, že na to máme,“ doplnil Radim Breite. Boje ve FORTUNA:LIZE odstartují už tento víkend. Prvním soupeřem Sigmy bude Slovan Liberec.

Hanáci půjdou do soutěžního zápasu po pětitýdenní zimní přípravě, kterou shrnul trenér Václav Jílek: „Příprava nebyla úplně typická, hned první týden jsme absolvovali určitou formu herního soustředění na Maltě, sehráli jsme tam tři zápasy. Neměli jsme klasický prostor na tvorbu kondice, ve finále ale myslím, že to nebylo špatné. Pro mě je důležité, abychom byli plnohodnotně nachystaní na první zápas, který nás čeká v sobotu v Liberci. Tréninkový záměr, který jsme měli, se splnil, mužstvo se vhodně doplnilo, ať už jde o kluky z B-týmu, nebo přestupy Singhateha a Elbela. Vše ukáží až první zápasy, z mého pohledu je ale mužstvo připraveno,“ řekl trenér olomouckého áčka.

Jedním z témat tiskové konference byla i situace gólmanů. „Probírali jsme to a řešením, ke kterému jsme dospěli, bylo vrátit do brány na pozici číslo Matúše Macíka. Bylo třeba vzít v úvahu, že Tadeáš Stoppen odchytal na podzim čtyři zápasy, je to mladý gólman, který musí nabrat zkušenosti. Vsadili jsme na to, že Máca bude předvádět výkony, kterými se tady prezentoval v minulosti,“ pokračoval Jílek.

Trenér A-týmu má pro jaro k dispozici dvě nové tváře. Jednou z nich je obránce Jakub Elbel, který do Olomouce přestoupil z Prostějova. „Začlenil se dobře, je dobře nastavený, ale bude potřebovat ještě čas na to, aby se aklimatizoval,“ zhodnotil čtyřiadvacetiletého beka Jílek.

Druhou posilou je útočník Ebrima Singhateh, který bude po celý rok 2024 na Hané hostovat ze Slavie Praha. „Je to typologicky jiný hráč, než Lukáš Juliš. Dává nám to více možností, je rychlostně velmi dobře vybavený. Adaptaci zvládá zatím velmi dobře, jsem rád, že se podařilo domluvit se Slavií, že u nás bude hostovat celý tento rok,“ řekl Jílek.

Evidujeme, že jedna zahraniční společnost má zájem o vstup do našeho klubu, žádná konkrétní jednání ale zatím neproběhla. Zatím k tomu nejde více říct. Jednání proběhnou v brzké době,“ okomentoval situaci Ladislav Minář.

Další články