• A-tým - ohlas

Saňák: Obrat je v našich silách, ale nesmíme dělat takové chyby

  • 5. 5. 2024

Dvě velké chyby v rozehrávce na konci prvního poločasu viděl jako klíčové okamžiky prvního semifinále ve skupině o Evropu trenér Sigmy Jiří Saňák. "Dali jsme Hradci dva dárky. Takové chyby potrestá většina ligových mužstev," zlobil se kouč po porážce 1:3 na půdě Votroků. Před odvetou, která se hraje za týden však neskládá zbraně. "Bude to velký úkol, ale v našich silách je porazit Hradec o dva góly," řekl Saňák.

Jak hodnotíte zápas?

V principu jsme do zápasu vstoupili tak, jak jsme si přáli. Měli jsme šanci ještě za stavu 0:0, pak jsme dali branku. Úvod byl podle mě fajn. Pak jsme dostali nešťastný vlastní gól z odraženého rohu. Potom jsme se ale trochu natrápili v přechodové fázi. Dali jsme Hradci v posledních minutách prvního poločasu dva dárky, kdy jsme zbytečně ztratili balony a soupeř z toho dal dva góly. Takové chyby potrestá většina ligových mužstev. Ve druhém poločase jsme se snažili dát gól, abychom si zlepšili pozici do odvety. Hráli jsme ale spíš po vápno. Dát doma dva góly Hradci a neinkasovat bude velký úkol.

Chyby v rozehrávce byly opravdu až naivní. Čím si to vysvětlujete?

Jsou to chyby, které k fotbalu patří, ale na vlastní polovině bychom to měli uhrát. Nebyly to neřešitelné situace. Nevím… Ztráta koncentrace, podcenění, může to být cokoliv. Ke konci poločasu jsme se rozehrávce trochu vařili sami a ztratili jsme sebevědomí, to jsou takové dvě věci, co bych řekl teď a tady na místě. Odběhli jsme od plánu, který jsme chtěli.

Věděli jsme, že Hradec hraje vysoký presink, když rozehráváme. Zkoušeli jsme se z toho dostat, ale jak jsem říkal, trochu jsme se v tom uvařili. Když už jsme se k dlouhým balonům dostali, tak jsme neměli ty odražené, proto jsme dělali změnu ve středové trojici.

Nebyla chyba i v pokrytí toho odraženého míče po rohu při prvním gólu Hradce?

Bráníme zónově a je to pak otázka toho vypadení balonu. Z mého pohledu v tom bránění chyba nebyla, ale musím se ještě podívat, jestli nemělo být agresivnější a rychlejší vystoupení.

Říkáte, že vám scházelo sebevědomí v rozehrávce, přesto jste o půli stáhl Martina Pospíšila. Jaký byl váš záměr?

Chtěli jsme získávat víc míčů ve středu pole a převahu. Do toho se mi víc hodil Štěpán Langer, který je agresivnější, spolu se Zorvim a s Radimem Breitem. Chtěli jsme být ve středu hřiště agresivnější.

Jak to vypadá s Janem Vodhánělem, který střídal v prvním poločase?

Ještě nevím. Určitě půjde na vyšetření, ale je to něco se svalem. Zadní strana stehna.

Mohl by se vrátit někdo z marodů?

Věřím, že by už mohl být na větší část zápasu připravený Víťa Beneš, který byl dnes na lavičce, ale nakonec jsme jej nepoužili. Vrací se po karetním trestu Lukáš Juliš. Uvidíme, co další hráči, jestli budou k dispozici. Ne, že bych nějak blafoval… Za týden nás každopádně čeká důležitý zápas. Je to semifinále, ale pro nás už to je jako finále. Povinností je, abychom udělali maximum. Vidíte další výsledky jako Teplice – Liberec 2:0. V našich silách určitě je, abychom Hradec porazili o dva góly. Musíme se ale poučit a nedělat takové chyby.

Další články