• Mládež

Osmnáctka i šestnáctka porazily shodně Opavu 5:2

  • 13. 5. 2024

Osmnáctka a šestnáctka hrály svoje duely Moravskoslezské dorostenecké ligy v neděli proti Opavě. Starší dorostenci porazili lídra soutěže 5:2. Stejným výsledkem následně skončil i duel mladších dorostenců.

Osmnáctka vlétla do utkání s vedoucí Opavou po hlavě a už ve 2. minutě otevřel skóre Jakub Michalík. Olomouc dál hrála svoji hru, tvořila si šance z křídelní hry i z autových vhazování, ale další příležitosti nevyužila. Dvakrát ji pak výborně podržel brankář Patrik Berka, přesto nešla s vedením do kabiny. V závěru poločasu přišel po chybě Hanáků brejk do otevřené obrany, přízemní centr do malého vápna, který hosté proměnili v gól.

Do druhé půle začala tlakem Sigmy a brankou ve 49. minutě. Na přímý kop Davida Drábka si naskočil kapitán Filip Oříšek a bylo to 2:1. Po hodině hry měla při dalším gólu Sigma štěstí, když brankář SFC pustil střelu Josefa Vaculíka doprostřed branky. Na tříbrankový rozdíl zvyšoval David Drábek, kterému vrátil gólovou asistenci Filip Oříšek. Pátou branku přidal střídající Sebastian Hottek pěknou ranou zpoza velkého vápna. Hosté pak ještě v poslední minutě snížili po chybné malé domů Sigmy, ale Hanáci porazili i tak vedoucí tým 5:2. V tabulce ztrácí Sigma na první Opavu už jen tři body. V dalším kole hraje osmnáctka další víkend v neděli 19. května od 10:00 v Prostějově.

Hodnocení trenéra Petra Kobylíka:

Do zápasu jsme vstoupili velmi dobře. Chtěli jsme Opavu hodně vysoko napadat, hrát jednoduché míče do útočníka, sbírat je, což se nám taky dařilo. První poločas jsme měli pod kontrolou, měli jsme tam hodně šancí, ale nedohráli jsme je, stejně jako standardky z dlouhých autů. Málo jsme se tlačili do zakončení, mělo nás tam být více, nejen jeden, ale dva nebo tři hráči. Jednou nás v první půli podržel brankář Berka, když chytil samostatný brejk hráče soupeřova týmu. Ale v závěru jsme udělali chybu a soupeř srovnal. Do druhého poločasu jsme šli s tím, že budeme hrát to samé, co v té první, ale budeme se více tlačit do zakončení. Trošku jsme počítali s tím, že Opava trošku fyzicky umře, že nevydrží bránit celý druhý poločas, a že třeba rozhodneme v závěru jako ve Znojmě. Naštěstí jsme dali branky dřív, kontrolovali jsme to a bylo otázkou času, kdy dáme další góly. Náš výkon byl velmi dobrý běžecky i fyzicky, zaslouženě jsme vyhráli, velká pochvala klukům a jsme velmi spokojen s jejich výkonem dnes.“

SK Sigma Olomouc U18 – SFC Opava U19 5:2 (1:1)

Branky: 2. Michalík, 49. Oříšek, 60. Vaculík, 73. Drábek, 89. Hottek – 41. a 90.+1 Pawlik.

Rozhodčí: Schneider – Broskevič, Kolařík. ŽK: Ondřej – Buchta, Kokeš. ČK: 90. Ondřej (Sigma). Diváků: 55.

Sigma: Berka – Táborský, Ondřej, Holec, Oříšek (87. Foldyna) – Drábek Vaculík, Kolařík, Michalík (57. Petráš) – Judas (46. Miler), M. Škoda (77. Hottek). Trenér: Petr Kobylík.


Šestnáctka hrála duel proti druhé Opavě a od začátku na svého soupeře vlétla. Už ve 4. minutě skóroval ze standardky stoper David Pavlištík a o dvě minuty později se k němu přidal dobrým náběhem Maxim Horák. Stejný hráč mohl přidat ještě jeden gól, ale zastavil ho těsný ofsajd. Opava poté využívala svých útočných tykadel, Sigmu několikrát podržel gólman Štěpán Hruban. Soupeř pak ale přece jen snížil po půlhodině hry. Trenér Tomáš Vasiljev udělal změnu v sestavě a střídající Dominik Pazdera se odměnil třetí brankou na poločasových 3:1.

Ve druhé části se snažila Opava o snížení a ze začátku půle Sigmu zatlačila na její polovinu, domácí nedokázali držet míč a v 66. minutě snížili hosté na 3:2. Sigma pak zlepšila hru, v 78. minutě našel střídající Samuel Chytil na šestnáctce Jiřího Pšenicu a ten pohotovou a přesnou ranou zvýšil na 4:2. V závěru pak ještě střídající Lukáš Vaněk pečetil výhru Olomouce 5:2. V tabulce je Sigma třetí, dva body právě za Opavou a osm za vedoucím Baníkem, který má ale o zápas více. V dalším kole hraje šestnáctka v neděli 19. května od 12:15 v Prostějově.

Hodnocení trenéra Tomáše Vasiljeva:

Začali jsme velmi dobře, po šesti minutách jsme vedli 2:0 a ještě jsme byli kousek od třetí branky, kdy byl Maxim Horák v malém ofsadu. Dařilo se nám dobře posouvat hru, Radim Kaštyl v záloze nepředržoval míče, zrychloval hru. Potom Opava srovnala hru, hráli přes dobré útočníky a tam nás několikrát výborně podržel brankář Štěpán Hruban, byl to velmi vyspělý výkon od něj. Hosté sice snížili, ale podařilo se nám odpovědět střídajícím Pazderou. Ve druhé půli jsme čekali, že soupeř se bude snažit o snížení, ale my jsme nedokázali reagovat, dobře držet míč a nechali ho snížit. Pak tam několikrát dobře podržel míč Jiří Pšenica a vlastně zaslouženě rozhodl zápas čtvrtým gólem. To rozhodlo. V závěru jsme dali ještě gól na 5:2. Chtěl bych pochválit i střídající hráče, Grepl s Chytilem mají asistence, Pazdera a Vaněk skórovali. Je důležité, že k tomu mají takový přístup, že všech 15+2 kluci, co tu jsou, se můžou prostřídat, jsou rovnocenní a můžeme se na ně na všechny spolehnout.“

SK Sigma Olomouc U16 – SFC Opava U17 5:2 (3:1).

Branky: 4. Pavlištík, 6. Horák, 44. Pazdera, 78. Pšenica, 89. Vaněk – 34. Proházska, 66. Brož.

Rozhodčí: Broskevič – Schneider, Kolařík. ŽK: Hruban, Pazdera. Diváků: 35.

Sigma: Hruban – Sandr, Pavlištík, Vyroubal, Liďák (61. Chytil) – Skácel, Pšenica, Kaštyl – Horák (84. Vaněk), Hilbert (84. Grepl), Di Cuia (37. Pazdera). Trenér: Tomáš Vasiljev.

Další články