• Mládež

Kluci z žáků a přípravky byli v dubnu na soustředění v Chorvatsku

  • 22. 5. 2024

V měsíci dubnu se kluci z našich mladších žáků (U12) a starší přípravky (U10) vydali na soustředění do Chorvatska. Oba týmy si pobyt u Jadranu zpestřily turnaji s chorvatskými celky.

Mladší žáci (U12)

Mladší žáci, vedení trenérem Jakubem Zatloukalem, si na turnaji nevedli špatně. Ve své skupině porazily Metković, Zmijavici i Baška Vodu. Nestačili ale na kluky z akademie slavného Hajduku Split, kterému podlehli 0:3. Ve čtvrtfinále turnaje pak až na penalty podlehli Osijeku.

Turnaj se hrál systémem 10+1. Což pro kluky byla novinka a zajímavé zpestření celé akce. Čekali jsme, jak se s tím popasují a musím jenom chválit. Prezentovali jsme se aktivní hrou, plnou pěkných akci a gólů. Moc si ceníme této konfrontace. Jak v přípravných utkání proti Hajduku a Makarské. Tak potom v samotném turnaji, kdy jsme opět mohli narazit na Hajduk Split či další ligový tým Osijek,“ hodnotil turnaj trenér mladších žáků Jakub Zatloukal.

ZÁKLADNÍ SKUPINA:

Sigma - Neretva Metkovič 3:1

Branky: Hradil 2x, Polcr

Sigma - Croatia Zmijavci 6:0

Branky: Luňák, Foretník, Kaczmarczyk, Hradil, Vacula

Sigma - Baška Voda 4:1

Branky: Hradil 2x, Kaczmarczyk, Foretník

Sigma - Hajduk Split 0:3

ČTVRTFINÁLE:

Sigma - Osijek 0:0 na penalty 4:5

I když se hrál trochu jiný fotbal, než na který jsme zvyklí u nás, tak kluci určitě v ničem rapidně nezaostávali. Jen nám oproti chorvatským týmům chybí kila a centimetry. Každopádně po fotbalové stránce jsme patřili k tomu nejlepšímu na turnaji. Kluci zaslouží za své představení velkou pochvalu. Věřím, že nás tato konfrontace posunula zase dál a zároveň ukázala prostor pro zlepšení. Přidána hodnota v podobě moře, bazénů a povedeného počasí je jen třešničkou na dortu,“ pochvaloval si soustředění Zatloukal.

Starší přípravka (U10)

Kluci ze starší přípravky zvítězili ve své skupině, v níž porazili Jadran Luka Ploče i Makarskou B, pouze se Zmijavici se rozešli bezbrankovou remízou. V osmifinále pak podlehli na penalty Jadranu Kaštel Sećurac.

ZÁKLADNÍ SKUPINA:

Jadran Luka Ploče – Sigma 0:2

Zmaj Makarska B – Sigma 1:6

Croatia Zmijavici – Sigma 0:0

OSMIFINÁLE

Jadran Kaštel Sećurac – Sigma 2:2 (3:2 pen.)

Hodnocení trenéra Tomáše Martínka:

Celkově hodnotím soustředění a turnaj v Chorvatsku velice pozitivně. Kluky jsme poprvé viděli tak dlouho i takhle daleko od domova a musím všechny pochválit, jak se s tím vypořádali. První den po příjezdu jsme absolvovali přátelské utkání s Hajdukem Split, které se nám herně ani výsledkově výrazně nepovedlo. Zážitkem tak byla hlavně návštěva hlavního stadionu a části zázemí klubu, které pro nás může být inspirací do tréninkového procesu. Další den jsme odehráli přátelské utkání proti domácímu týmu z Makarské. Zápas jsme odehráli v systému 7+1, což pro nás byla první zkušenost. Radost mi udělalo, jak kluci zareagovali na výkon z předešlého dne.“

Byla na nich vidět veliká chuť zápas zvládnout. Navíc přidali i nadstavbu v podobě hezkých individuálních akcí, a proto jsme se mohli radovat z vítězství. Ve čtvrtek pak začínal turnaj, který byl hraný odlišným způsobem, než jsme zvyklí u nás, a hráli jsme tak jeden zápas za den. Proto jsme měli spoustu volného času, který jsme využili na procházky po pláži, prohlídku města Makarské, koupáním v bazénu, nebo pro ty otužilejší i v moři. Navštívili jsme i konferenční místnost v hotelu, kde si kluci mohli vypracovat školní úlohy, které si měli dovést a také jsme si zde na videu vyhodnotili předešlé zápasy.“

Skupinovou fázi turnaje jsme skvěle zvládli a do osmifinále jsme postupovali z prvního místa se sebevědomím i myšlenkami na úspěch. Bohužel i přes herní převahu jsme nedokázali účelně hrajícího soupeře v osmifinále přestřílet a výsledkem byl penaltový rozstřel, ve kterém jsme byli smutnější tým. Pro kluky to byla veliká rána se spoustou slz. I tak ale další zkušenost do budoucna, ze které budeme bez pochyby těžit. Velké díky patří ještě hráčům i trenérům kategorie U12, kteří nám vytvořili skvělou kulisu při zápasech. Stejně tak díky rodičům za podporu na tak vzdáleném turnaji.“

Další články