• Mládež

Devatenáctka i sedmnáctka vyhrály v moravském derby o gól

  • 25. 5. 2024

Dorostenci Sigmy Olomouc hráli svoje utkání 28. kola celostátní ligy v sobotu v Řepčíně proti Zlínu. Starší dorostenci se proti Zlínu nadřeli na zisk bodů. V poločase prohrávali 0:1, naštěstí Proniuk se Strykem otočili skóre a devatenáctka tak brala tři body. Stejným výsledkem zvítězila i Sigma Olomouc U17, když branky Hanáků dali David Remeš a Victor Kenneth Riedl.

Stryk a Proniuk po změně stran otočili derby

Devatenáctka hodlala odčinit porážku z Pardubic, ale nečekal jí jednoduchý duel. Týmu chyběli záložník Patrik Siegl a jeden z trenérů Jan Krajčovič, kteří jsou na ME U17 s českou reprezentací. Začátek vyšel Sigmákům skvěle, ovšem jen herně. První čtvrthodinu zmáčkli ševce, vytvořili si čtyři tutovky, ale ani Proniuik, ani Stryk se Zahradníčkem svoje šance nevyužili a Zlín poté hru srovnal. Ve 25. minutě ještě pálil těsně vedle Stryk, aby z protiútoku využil zaváhání obrana Hanáků, kter Branecký otevřel skóre. O deset minut později trefil ještě Stryk boční síť, stejný hráč pak přímý kop ze sedmnácti metrů napálil jen do zdi. Hosté mohli v závěru navýšit vedení, naštěstí už překonaného Krále v brance Sigmy zastoupil skvělý obraným zákrokem David Macharáček.

Ve druhém poločase nastoupil místo Huni Judas a dvě minuty po pauze bylo srovnáno. Tečovanou střelou se prosadil Adam Proniuk, kterému míč chytře pustil Jan Tobias Stryk po centru Václava Zahradníčka. Hned o pár minut později mohl poslat Olomouc do vedení Stryk, kterého vybídl Judas, střela šla o milimetry vedle tyčky. V další akci chyběl Strykovi krok po přízemním centru Judase. I hosté měli šanci, v jejich brejku skončila střela na boční síti. V 54. minutě šla Sigma do vedení. Akci Zahradníčka už zakončil přesně Stryk. V 72. minutě udělala Olomouc chybu v rozehrávce a zlínský forvard šel sám na Krále, naštěstí zbrzděn obranou Sigmy neproměnil. Hosté ještě jednou sahali po vyrovnání. Střídající Grygera trefil v 84. minutě břevno. Sigma už poté vedení ubránila a vyhrála 2:1. V dalším kole hraje devatenáctka 1. června v Českých Budějovicích.

Hodnocení trenéra Augustina Chromého:

Prvních patnáct minut jsme hráli dle mých představ, vytvořili jsme si šance, Proniuk šel sám, možnosti měli i Stryk a Zahradníček, ale naložili s tím zbrkle. Soupeř potom hrál jednoduše, začal nakopávat míče, měl na to fyzicky vyspělé hráče a my jsme se pro mě nepochopitelně začali bát hrát i v ofenzívě. Zlín to hraje od podlahy, jsou to Valaši, měli výškovou převahu. My jsme ztráceli míče a hosté nám dali jednoduše gól, kdy to stoper vyvezl dopředu, dal to nahoru a po centru to tam jejich desítka bouchla. V poločase jsem vystřídal, Judas to na pravé straně rozhýbal, měli jsme tři velké šance, které jsme ještě nedali. Zahradníček pak dvakrát dobře přihrál, a Proniuk se Strykem konečně proměnili. Soupeř hrál posléze vabank, jen to nakopával a my jsme to bránili až do konce. Měl jsem jen strach, ať neuděláme zbytečný faul ve vápně, nebo chybu vzadu. S výkonem nejsem spokojen a myslím, že ani kluci. Hráli jsme 4-3-3, byli tam tvořiví záložníci, ale tímto jsme právě soupeře nedokázali přehrát, záměr nám nevyšel, i když nemůžu říct, že by kluci nebojovali. Nebyl tam dostatek klidu, proto jsme ztráceli ty míče.“

SK Sigma Olomouc U19 – FC Zlín U19 2:1 (0:1)

Branky Sigmy: 47. Proniuk, 57. Stryk – 26. Branecký.

Rozhodčí: Lakomý – Řezníček, Bartoň,. ŽK: Král, Škoda – Hellebrand, Branecký. Diváků: 50.

Sestava Sigma: Král – A. Uriča, Pavlíček, Kubát, Macharáček – Jalovičor – Huňa (46. Judas), Nguyen (80. Kolařík), Zahradníček (90. Škoda), Stryk – Proniuk (80. Táborský). Trenér: Augustin Chromý.


O výhře sedmnáctky rozhodl po změně stran Riedl

Sedmnáctka měla výborný vstup do utkání, kdy napadala rozehrávku Zlína a z úvodního tlaku šla také do vedení, když se v 8. minutě trefil David Remeš. Ve 20. minutě přišla však chyba na vlastní polovině, středoví hráči místo jednoduchého řešení kombinovali, ztratili míč a hostující Hellebrand se trefli zpoza šestnáctky přesně k tyči. Po inkasované brance přišel útlum na straně Sigmy a hosté se mohli dostat do vedení, když vystihli krátkou malou domů Hanáků a po kličce Hrubanovi hostují útočník jen těsně minul branku Olomouce.

Ve druhém poločase Sigma opět výborně vstoupila do hry. Už po třech minutách získal Victor Kenneth Riedl na půli míč, navedl si ho na střelu a levačkou ho poslal do šibenice zlínské branky. Pak už to byl boj a hra nahoru-dolů. Zlín se tlačil do pokutového území Sigmy, nakopával vysoké míče, ale obránci domácích vše uskákali, ubojovali. Sedmnáctka Sigmy měla ještě dvě dobré šance, ale ani Přibylka, ani Lorenc je neproměnili, a tak skončil zápas nakonec těsnou výhrou Sigmy 2:1. V dalším kole jede Sigma U17 do Českých Budějovic, kde hraje v sobotu 1.6.

Hodnocení trenéa Michala Kováře:

Věděli jsme, že nás čeká velmi těžký zápas, derby, oba týmy se velmi dobře znají. Věděli jsme také, že to bude maximálně o gól, že budou rozhodovat maličkosti. Zlín měl v poslední době velmi dobrou formu, což se v utkání ukázalo. Měli jsme dobré vstupy do obou poločasů. V první jsme ale po vyrovnání soupeře přestali hrát, rozhodilo nás to a měli jsme štěstí, že soupeř z další šance nezvýšil. Ve druhém poločase to bylo opět velmi vyrovnané, bylo to hodně soubojové, Zlín se tlačil za vyrovnáním. Měli jsme dvě šance, kdy jsme mohli navýšit vedení, nedali jsme, a tak jsme se museli rvát až do konce. Ale kluci to vzadu parádně uskákali, šli za vítězstvím.“

SK Sigma Olomouc U17 – FC Zlín U17 2:1 (1:1)

Branky Sigmy: 8. Remeš, 48. Riedl – 20. Hellebrand.

Rozhodčí: Řezníček – Bartoň, Lakomý. ŽK: Hruban, Andrle (oba Sigma). Diváků: 50.

Sestava Sigma: Hruban – Skopal, Pávek, Příkazský , Glos – Riedl (83. Luběna), Andrle (90. Činčara), Remeš – Rozehnal (72. D. Lorenc), Křiklava (72. Sikora), Přibylka (90. Synevych). Trenér: Michal Kovář.

Další články