• A-tým

Ohlédnutí za letní přípravou: Áčko neporaženo, dva góly vstřelili Navrátil a Hadaš

  • 16. 7. 2024

Letní přípravné období je u konce. Fotbalisté Sigmy Olomouc pod vedením trenéra Tomáše Janotky během něj střetli s pěti soupeři z Polska a Slovenska. Přípravu odehráli s bilancí tří vítězství a dvou remíz. První příležitost za áčko dostali mladíci z B-týmu Adam Dohnálek a Matěj Mikulenka.

Hned na konci prvního týdne zamířili olomoučtí fotbalisté na soustředí do Opalenice. Na jeho úvod poměřili svěřenci trenéra Tomáše Janotky síly se Štětínem, s nímž se rozešli nerozhodně 1:1. Prvním střelcem Sigmy v přípravě se stal Jan Navrátil, který Hanáky poslal do vedení. Štětín srovnal krátce před koncem duelu. „Remízu bereme, na úvod přípravy to byla fantastická prověrka,“ hodnotil utkání Janotka. Mrzel ho pouze vyrovnávací gól Štětína v závěru.

SK Sigma Olomouc – Pogoň Štětín 1:1 (1:0)
Branky:
15. Navrátil – 84. Paryzek.
Sestava: 1. pol.: Stoppen - Hadaš, Pokorný, Elbel, Sláma - Spáčil, Dele - Vodháněl, Fiala, Navrátil - Muritala. 2. pol.: Koutný - Chvátal, Matys, Beneš, Sláma (63. Elbel) - Breite, Langer - Zifčák, Zorvan, Mikulenka - Juliš. Trenér: Tomáš Janotka.

Soustředění v Opalenici zakončili Hanáci duelem s mistrem polské Ekstraklasy. Také zápas proti Jagiellonii Bialystok skončil remízou 1:1, když oba góly padly v rozmezí dvou minut. Nejprve ve 29. minutě skóroval za Jagielonii Pululu, o dvě minuty později srovnal Hadaš. Olomoučtí fotbalisté v duelu s polským mistrem byli lepším týmem, nevyužili však množství brankových příležitostí. „Kluci zápas skvěle odpracovali. Jen je škoda, že jsme nedali více gólů. Góly dělají zápasy. Pro kluky by vítězství bylo odměnou za předvedený výkon,“ řekl Janotka.

Jagiellonia Bialystok – SK Sigma Olomouc 1:1 (1:1)
Branky
: 29. Pululu – 31. Hadaš.
Sestava
: 1. pol.: Macík – Hadaš, Pokorný, Beneš, Elbel – Spáčil, Breite – Vodháněl, Muritala, Mikulenka – Kliment. 2. pol.: Stoppen – Zifčák, Matys, Elbel (61. Pokorný), Sláma – Pospíšil, Langer – Dele, Zorvan, Šíp – Juliš. Trenér: Tomáš Janotka.

Trenér Sigmy hodnotil týdenní pobyt v Opalenici pozitivně. „Jsme s průběhem soustředění jednoznačně spokojeni. Podařilo se nám splnit všechno, co jsme si naplánovali,“ řekl po jeho konci.

Po zbytek letní přípravy se Hanáci chystali na ligu v domácích podmínkách. Ve Slatinicích odehráli další dva přípravné duely, když za soupeře měli celky ze Slovenska. Nejprve jejich síly prověřil Trenčín. Po bezbrankové první půli padly všechny branky po změně stran a podepsali se pod ně střelci Sigmy. Postupně se prosadili Matěj Mikulenka, Vít Beneš a Matěj Hadaš. Sigma zvítězila 3:0. Pro Mikulenku to byla první trefa za áčko. Skvěle jsme to odpracovali v defenzivě, vytvářeli si brankové příležitosti a zaslouženě jsme vyhráli,“ hodnotil zápas proti Trenčínu Janotka.

SK Sigma Olomouc – AS Trenčín 3:0 (0:0)
Branky
: 53. Mikulenka, 64. Beneš, 87. Hadaš.
Sestava
: 1. pol.: Stoppen – Zifčák, Pokorný, Matys, Sláma – Breite, Langer – Dele, Kliment, Navrátil – Juliš. 2. pol.: Macík – Hadaš, Dohnálek, Beneš, Elbel – Pospíšil, Spáčil – Mikulenka, Zorvan, Šíp – Muritala. Trenér: Tomáš Janotka.

Dalším soupeřem Sigmy byla Žilina. Ve Slatinicích zvítězili olomoučtí fotbalisté i podruhé. Za výhrou je nasměroval ve 29. minutě Jiří Spáčil, krátce před koncem utkání zvýšil jejich vedení Jan Navrátil, který se společně s Hadašem stal nejlepším střelcem Sigmy v přípravě. Oba vsítili dvě branky.

SK Sigma Olomouc – MŠK Žilina 2:0 (1:0)
Branky
: 29. Spáčil, 81. Navrátil.
Sestava: 1. pol.: Stoppen - Hadaš, Dohnálek, Elbel, Sláma - Breite, Spáčil - Mikulenka, Zorvan, Šíp - Kliment. 2. pol.: Stoppen - Hadaš (70. Zifčák), Dohnálek, Matys, Sláma (70. Elbel) - Breite (70. Pospíšil) , Spáčil (80. Zorvan) - Mikulenka (70. Šíp), Zorvan (70. Fiala), Navrátil - Kliment (70. Juliš). Trenér: Tomáš Janotka.

Po dvou výhrách nad soky ze Slovenska si Hanáci připsali i vítěznou generálku. V sobotu zvítězili nad Cracovií Krakov 1:0 gólem Jáchyma Šípa a letní soustředění zakončili s bilancí 3 výher a 2 remíz, osmi vstřelenými brankami a třemi čistými konty.

Potřebujeme ještě více času na to, abychom se více sehráli v ofenzivě i defenzivě. Porodní bolesti v sehranosti mít budeme. Co se týče výsledků a zápasů hodnotím přípravu pozitivně. Dvakrát jsme remizovali proti silným polským týmům, třikrát jsme vyhráli, třikrát s čistým štítem. Z pěti zápasů jsme dostali jen dva góly. Pořád ale máme na čem pracovat,“ zhodnotil po Cracovii přípravné období Janotka.

Cracovia Krakov – SK Sigma Olomouc 0:1 (0:1)
Branka
: 23. Šíp.
Sestava: Stoppen (70. Digaňa) – Hadaš (70. Křišťál), Pokorný (70. Dohnálek), Elbel (70. Beneš), Sláma (75. Elbel) – Breite (70. Pospíšil), Spáčil (75. Mikulenka) – Mikulenka (46. Navrátil), Zorvan (70. Vodháněl), Šíp (46. Fiala)– Kliment (70. Juliš). Trenér: Tomáš Janotka.

Nejbližší program Sigmy:

Olomoučtí fotbalisté zahájí novou sezónu už tuto sobotu. Poprvé se představí na hřišti Českých Budějovic. Duel proti Dynamu odstartuje v 17 hodin. Na Andrově stadionu budou hrát poprvé v sobotu 3. srpna od 20 hodin, kdy jejich soupeřem budou Teplice. Mezi těmito dvěma zápasy se ještě vydají pod Ještěd k utkání proti Slovanu Liberec (neděle, 28. července od 14:30).

Další články