• Ženy

Ženy zahájily letní přípravu. Nově je povede bývalý hráč Sigmy Petr Mrázek

  • 16. 7. 2024

Olomoucké fotbalistky zahájily v pondělí 15. července přípravu na novou sezónu. Velká změna nastala na pozici hlavního trenéra. Úspěšného kouče Lubomíra Nedvěda, který družstvo dovedl k historickému 3. místu ve druhé nejvyšší soutěži, nahradil někdejší dlouholetý hráč Sigmy Petr Mrázek. Jeho asistenty budou Miloslav Novotný a Martin Repčík, vedoucím týmu je Michal Frantík.

Cítili jsme, že kádr potřeboval změnu. Já i Luboš Nedvěd jsme u něj byli už dlouho, takže jsme chtěli novou tvář, která nabídne nový pohled. Volba padla na Petra Mrázka, to je sigmácká ikona, dlouho tady hrál,“ vysvětlil důvody předseda dívčího oddílu Sigmy Miloslav Novotný, který bude Mrázkovým asistentem.

Pro někdejšího výborného obránce nebude působení u ženského týmu úplnou novinkou. „Ženy jsem naposledy trénoval na Islandu po dvě sezóny v letech 1995 a 1996 v malém městečku Hofsós. Je to potřetí, co jsem nabídku vést ženský tým Sigmy. S Milošem Novotným se známe dlouho, hráli jsme spolu v B-týmu Sigmy.“

Přiznal, že nabídku na trénování žen měl i před startem minulé sezóny, tehdy ale kvůli zdravotním problémům odmítl. „Byl jsem po operaci kyčle, navíc pracovně vytížený, takže jsem nabídku nepřijal,“ dodal.

Nyní přebírá štafetu po úspěšném Lubomírovi Nedvědovi. V minulém ročníku se tým olomouckých žen umístil na 3. místě ve druhé nejvyšší soutěži. „Odvedl velice dobrou práci,“ pochválil Mrázek svého předchůdce, který od nadcházejícího ročníku povede olomoucké juniorky.

Sigma je pro mě velká srdcovka, hrál jsem tady celkem 23 let. To, že mám možnost vést dívčí tým, je pro mě radost, ale i velký závazek. Výsledek z minulé sezóny byl velmi dobrý,“ dodal Mrázek.

Pondělní trénink olomoucké fotbalistky absolvovaly společně s juniorkami. „Dohromady nás bylo 27. Je důležité, abychom se dobře poznali. Proto jsme začali ve společném bloku, dali jsme do tréninku nějaká skupinová cvičení, došlo i na hru, kdy jsme mohli poskládat tři družstva. Holky k prvnímu tréninku přistoupily velice dobře,“ pochválil své svěřenkyně Mrázek.

Na tréninku byly i nové tváře, o které má Sigma zájem. V jednání je přestup hráčky z Austrálie. Je jí Akeisha Sandhu, krajní záložnice, z Calder United SC, hrající nejvyšší australskou soutěž žen. Dalšími posilami by měly být Kateřina Furiková (ze Slovácka), Nela Zomberová (z Ostravy), Martina Kopečková (z Prostějova). V Olomouci zůstanou i Lucie Kotalová a Bára Beránková, které na Hané na jaře hostovaly.

Od čtvrtka 18. července absolvují olomoucké fotbalistky třídenní soustředění u Rožnova pod Radhoštěm. Závěr prvního týdne přípravy si zpestří duelem proti prvoligovým Pardubicím. „Máme na programu tréninky, bude to pro nás ale i teambuilding. Musíme probrat a nastavit si spoustu věcí,“ odtajnil nejbližší program svého týmu Mrázek.

A s jakými cíli jde nový trenér se svým týmem do sezóny? „Dlouhodobým cílem Sigmy je postup do první ligy. Souhlasím s tím. Z mého pohledu by Sigmě nejvyšší soutěž slušela,“ řekl Mrázek.

V přípravě se Hanačky, kromě Pardubic, utkají s dorostenci Doloplaz a Hodolan, zajímavým střetnutím bude utkání proti ženskému týmu Trenčína. Nejvyšší soutěž odstartují ženy Sigmy o víkendu 17./18. srpna domácím utkáním proti Českým Budějovicím.

Program letní přípravy:

21. července: Sigma – Pardubice (15:00 | Řepčín)
27./28. července: Doloplazy dorost – Sigma (Doloplazy)*
3. srpna: Sigma – Trenčín Ž (Těšetice)*
10./11. srpna: Hodolany dorost – Sigma (Hodolany)*

* časy a termíny zápasů budou upřesněny

Další články