• Klub

Jakub Beneš: Výstup od poradenské společnosti bychom měli mít na konci července

  • 18. 7. 2024

​Nejen olomouckou fotbalovou veřejnost před blížícím se startem sezóny zajímá situace okolo nabídky americké společnosti Blue Crow Sports Group o vstup do SK Sigma Olomouc. Jakub Beneš, předseda majoritního akcionáře SK Olomouc Sigma MŽ, z. s., na tiskové konferenci před začátkem ročníku přinesl aktuální informace a zodpověděl dotazy médií.

Rozumíme tomu, že je to téma, které veřejnost, fanoušky, pochopitelně i nás, extrémně zajímá. Před časem jsme už komunikovali, že jsme v průběhu dubna obdrželi nabídku akcionářského vstupu do našeho klubu od společnosti Blue Crow Sports Group, s tím, že jsme rozhodli, že k takto zásadní věci přizveme odbornou poradenskou společnost, která má zkušenosti s akvizicí sportovních klubů, zvlášť, když je v tom zahraniční prvek,“ uvedl Beneš.

Čerstvou informací je, že bychom ke konci července měli patrně mít dílčí výstup, stanovisko poradenské společnosti, které by mělo sloužit jako další podklad pro budoucí jednání, a třeba i nastavit nějaké parametry pro to, jak jednat, případně nejednat a postupovat v jednáních dál,“ dodal.

I nadále intenzivně komunikujete s BCSG, nebo jde zatím jen o první nabídku a čekáte na výstup od poradenské společnosti?

Komunikace je neustálá. Teď je míč na naší straně, když použiji fotbalovou terminologii. Zástupci BCSG čekají na výstup poradenské společnosti a to, jakým způsobem budeme my reagovat.

V podobných akvizicích se často zájemce stačí ještě před prodejem vstupovat do rozhodování o klubu. V tomto případě ale tomu tak není, že?

V tuto chvíli rozhodně ne. Jsme ještě v první fázi. V tuto chvíli ještě není zapojení BCSG do řízení klubu namístě.

Komentovali nějak zástupci BCSG tahy klubu v uplynulých měsících jako třeba výměnu trenéra?

Budu se opakovat, jsme v počáteční fázi. Tohle ještě nebylo aktuální.

Zajímali jste se i o to, jak by to po vstupu BCSG do Sigmy dopadlo s Vyškovem?

Byla to jedna z otázek hned v počáteční fázi. Zástupci BCSG nám sdělili, že v okamžiku, kdy by naše transakce směřovala do finále, tak otázku Vyškova vyřeší. To je asi vše, co potřebujeme vědět.

Na kolik si spolek cení akcie? V Liberci zaplatil pan Kania za klub 250 milionů, Boleslav byla za 35 milionů, v Hradci chtějí vyšší desítky milionů. Rokovali jste i o této ceně? Jedna věc je, co je společnost ochotná dát do rozpočtu a druhá, co je ochotná zaplatit.

Dobrá otázka, řekl bych klíčová. Obě položky jsou předmětem našich debat. Jedna věc je, jakou hodnotu má balík akcií, o které mají zástupci BCSG zájem. Druhou věcí je, kolik peněz hodlají investovat do rozpočtu, aby se mohl klub dále rozvíjet. Je to jedna z těch otázek, s níž jsme se obrátili na poradenskou společnost. Stanovit hodnotu akcií jako takovou, to není úplně v našich silách. Je to jedna z těch klíčových otázek, které potřebujeme zodpovědět.


Další články