• A-tým - preview

Sigma startuje Chance Ligu v Českých Budějovicích

  • 19. 7. 2024

​Letní pauza bez mistrovských zápasů je u konce. První utkání Chance Ligy odehrají Sigmáci v sobotu od 17 hodin na půdě Dynama České Budějovice. Pod novým trenérem Tomášem Janotkou čeká omlazený kádr na úvod ligy náročná zkouška. Čtyři ze šesti úvodních duelů hraje venku. Odhodlání uspět ale týmu nechybí.

„Čtyřikrát z úvodních šesti kol hrajeme venku. Kromě Budějovic, jedem pak na půdu Slavie, Plzně a ještě na hřiště ambiciózního Liberce,“ uvědomuje si kouč, který dovedl loni B-tým k senzačnímu druhému místu ve druhé nejvyšší soutěži a v létě vyměnil u kormidla áčka Jiřího Saňáka.

Přes léto se snažil zapracovat do kádru řadu mladších fotbalistů, kteří mu v rezervě prošli pod rukama. V Budějovicích jeho výběr čeká ostrý start.

„Očekávám naprosto vyrovnaný, otevřený zápas. Určitě nebude jednoduchý. Soupeř je posílen tím, že skvěle zvládl závěr sezóny, navíc v nepříjemném období. Uvidíme, jak to bude vypadat, těžko tipovat. Pojedeme tam s odhodláním udělat maximum pro dobrý výsledek a pro vítězství. Uvidí se na hřišti,“ míní Janotka.

Příprava bez porážky

V přípravě Sigma neprohrála. Po remízách se Štětínem a Jagiellonií Bialystok (obojí 1:1), porazili Hanáci v domácích podmínkách Trenčín (3:0) a Žilinu (2:0) a na závěr vyhráli generálku na půdě Cracovie Krakov (1:0).

„Všichni už se na start těšíme. Příprava byla náročná, tohle je vyvrcholení celé práce, co jsme udělali. Jsme všichni natěšení a nemůžeme se dočkat prvního zápasu. První kola jsou specifická. Nevíme nic o tom, jak se budou soupeři prezentovat. My se tam jedeme porvat a budeme chtít vyhrát,“ doplnil Jiří Spáčil, jeden z odchovanců, kteří jsou na startu soutěže odhodlaní chopit se své šance.

Změny u Dynama

Kádr Jihočechů prošel přes léto poměrně turbulentními změnami. Z týmu odešli především Patrik Hellebrand, Martin Králik a David Šípoš. Smlouvy skončily také Davidu Broukalovi, Patriku Brandnerovi a na hostování do Vyškova odešel Tomáš Zajíc.

Seznam letních příchodů je tvořen výhradně jmény cizinců. Brankář Marcel Köstenbauer z Rakouska, slovenský obránce Juraj Kotula, dále Němec Nicolas Keckeisen, do zálohy jeho krajan Michael Martin a nigerijské křídlo Marvis Ogiomade.

V přípravě však ani Dynamo stejně jako Sigma nepoznalo hořkost porážky. V generálce na ligu porazilo rakouský SV Ried 4:2, když se dvěma zásahy blýskl matador Zdeněk Ondrášek. Předtím remizovalo s LASK Linec 2:2 a přehrálo druholigové soupeře Jihlavu (4:3) a Žižkov (7:1). Nejlepším střelcem letního období byl se třemi zásahy Pavel Osmančík, ten v poslední sezoně hostoval v druholigovém Táborsku a nyní se do Českých Budějovic vrátil.

Zápas se na Střeleckém ostrově bude hrát v sobotu od 17 hodin. Vstupenky budou k dostání i přímo na místě. Pro hostující fanoušky jsou vyhrazeny sektory A a B na tribuně Východ.

Další články