• A-tým - ohlas

VIDEO: Janotka: Jsem z výhry nadšený! Kouč ocenil i kulisu zápasu

  • 4. 8. 2024

První domácí zápas v roli hlavního trenéra A-týmu Sigmy zvládl Tomáš Janotka vítězně. Jeho svěřenci přehráli Teplice 2:1. Kouč mohl na tiskové konferenci po utkání velebit střelce vítězné branky Jana Klimenta i mladého brankáře Jana Koutného. A pochválil i kulisu zápasu, kterou vytvořilo přes čtyři a půl tisíce diváků.

„Jsme nadšení, protože jsme v prvním domácím utkání zvítězili. Teplice jasně potvrdily, že to není jednoduchý soupeř. V předchozích zápasech proti Hradci i proti Spartě hrály velice dobře a ukázaly, že se není jednoduché do nich dostat. V určitých pasážích se jim dařilo nás přehrávat. I my jsme se ale snažili tlačili dopředu. Každý tým měl chvíli více ze hry. Bylo to vyrovnané a jsem strašně rád, že jsme se odvděčili divákům, kteří přišli v hojném počtu a vytvořili fantastickou atmosféru. Jsem vděčný, že nám tak fandili. Bylo vidět, že když kluci makají a nechají tam všechno, tak to ocení. I proto jsem rád, že jsem to dotáhli dnes do vítězství, protože Teplice měly v první půlce i ve druhé obrovské šance,“ řekl Janotka.

Po třech kolech se jeho mladý soubor vyhřívá na třetím místě tabulky se sedmi body.

„Je to snový start. Mohli jsme mít ještě o dva body víc, ale to už bychom si bez pokory troufali až moc. V Budějovicích, v Liberci i dnes mohly vyhrát oba týmy. Je to na vlásku a ukazuje se, jak je soutěž vyrovnaná a týmy kvalitní. Teplice to dnes ukázaly také. Sedm bodů je fantastický start, protože náš los vnímám jako krutý. Čeká nás Slavia, pak doma Boleslav a jedeme do Plzně. Je to vražedné a bodový zisk je pro naše mladé hráče důležitý, je to skvělá vzpruha a zkušenosti. Vítězstvími se získávají daleko lépe,“ konstatoval mladý kouč.

Janotku potěšilo, že jeho soubor se dokázal popasovat i s nepříjemnou situací v prvním poločase, kdy na vedoucí branku Jiřího Spáčila hosté bleskově odpověděli zásluhou Trubačovy trefy.

„Nemyslím si, že by vyrovnávací gól pramenil z mládí. Dalo se tomu zabránit a my jsme to měli lépe odbránit. Fidži se nechal lacino obejít od praporku, centr pak přišel s malým tlakem. Druhá věc pak je nabrat hráče z druhé vlny. Teplice to skvěle sehrály, ale my jsme jim to ulehčili,“ mínil Janotka.

Vítěznou trefu na 2:1 vstřelil opět Jan Kliment, který je se třemi trefami nejlepším střelcem Sigmy v nové sezoně. Krátce po startu druhé půle oloupil o míč váhajícího obránce Marečka a pak levačkou z hranice vápna propálil brankáře Ludhu.

„Je jenom dobře, že Honza budí pozornost nejen kvalitními výkony, ale i rozhodujícími situacemi Zúročuje zkušenost a kvalitu a hodně nám pomohl k zisku bodů,“ usmál se Janotka. „Vnímali jsme, že Mareček je hodně konstruktivní, Honza si to skvěle načetl a dokázal mu balon vyzobnout. Hlavně pak tu situaci skvěle proměnil. V první chvíli jsem si říkal, že ještě mohl jít, ale bylo vidět, že je v laufu a věří si. Levačkou z vápna mu to sedlo fantasticky,“ doplnil trenér.

Radost mu udělal i výkon brankáře Jana Koutného, který si minule v Liberci připsal první start v nejvyšší soutěži a dnes při premiéře na Andrově stadionu zapsal i první vychytané vítězství.

„Zvládá to velmi dobře. Předvedl vynikající výkon už v Liberci. Byl sebevědomý, vyzrálý i přes jeho mládí. I když dnes v prvním momentu trochu zaváhal, kdy lehce podběhl centr, tak ho to nerozhodilo a později nás podržel jedním z klíčových zákroků, když nádherně přes ruku vyrazil hlavičku. Stejně tak při velké šanci Teplic okolo 70. minuty výborně střelci zmenšil úhel a bylo těžké ho prostřelit,“ ocenil kouč odchovance Sigmy, který při zranění Tadeáše Stoppena chytil svou šanci za pačesy.

Trenér Janotka ocenil i návštěvu a hlavně kulisu. Přes čtyři a půl tisíce diváků bylo zvědavých na úvodní zápas Sigmy pod novým trenérem na domácí půdě. „Olomouc je fotbalové město a vždycky bylo. Na nás je, abychom si přízeň diváků zasloužili. Ne vždy to možná bude povedeným výsledkem, ale minimálně nasazením a bojovností by to mělo být vždycky, aby nám nemohl nikdo nic vyčíst. Příprava se nám povedla, stejně jako start, který nebyl jednoduchý. Jsem moc rád, že hra, výkony i výsledky dokázaly fanoušky na stadion přilákat. Na nás je, abychom si pořád jejich přízeň získávali a dokázali je sem dostat ve větším počtu,“ dodal Janotka, jenž i u áčka zatím navazuje na fantastické jarní tažení ještě u B-týmu. Do kádru áčka si s sebou vzal spoustu mladých fotbalistů a jak se zdá, tak i pohodu.

„Jsem rád, kéž by to tak bylo i dál. Já kluky nenechám usnout na vavřínech. Nedovolím, abychom dostávali laciné góly ať už na tréninku nebo v zápasech. Chci abychom vždycky udělali absolutní maximum. Přijdou ještě těžší zápasy, už v sobotu na Slavii nás čeká extra těžký zápas. Ale jsem rád, že se s tím kluci takhle perou. Na vítězné vlně se dobře pracuje. Na nás je, abychom se to pokusili udržet co nejdéle. Už dnes se ukázalo, jak tam místy byla dávka nervozity, že potřebujeme více klidu. Sedmi bodů, které máme, si strašně vážíme,“ dodal Janotka.

Další články