• A-tým

VIDEO: Janotka před Slavií: Velká výzva, čekají nás zápasy proti top týmům ligy

  • 8. 8. 2024

Ze tří zápasů vytěžili sedm bodů. Olomoučtí fotbalisté za sebou mají velice vydařený start do Chance Ligy. Po zbytek měsíce je však čekají pořádně těžké prověrky. Čelit totiž budou čtyřem českým účastníkům evropských pohárů. Začnou v sobotu na Slavii. „Slovo výzva se mi hodně líbí. Co jiného by to pro nás mělo být? Slavia, Mladá Boleslav, Plzeň, Baník… Jsou to top zápasy proti špičce ligy. Uvidíme, na co nám budou síly stačit,“ řekl trenér Tomáš Janotka.

Po třech zápasech máme sedm bodů. Je v týmu dobrá nálada? A jak se vám v tomto týdnu pracuje?

Nálada v týmu i v klubu bývá vždy přímo úměrná výsledkům. Tak to prostě je. Jsme pozitivně naladěni. Je pravda, že vstup do sezóny se nám nadmíru povedl. Je před námi ale ještě spousta práce i těžkých zápasů.

Je před námi série čtyř zápasů proti účastníkům evropských pohárů. Bude to velká výzva pro tým, poměřit se s touto absolutní českou špičkou?

Slovo výzva se mi hodně líbí, protože co jiného by to pro nás mělo být, než výzva. Poměřit se s týmy, které si vybojovaly účast v evropských pohárech – Slavia, Mladá Boleslav, Plzeň, Baník… Jsou to top zápasy proti špičce ligy. Uvidíme, na co nám budou síly stačit.

Začneme tuto sobotu na Slavii. Jaké budou hlavní hrozby soupeře?

Tím, že Slavia hraje o účast v Lize mistrů, tak předpokládáme rotaci v sestavě, což je dost pravděpodobné. Jejich kádr je ale natolik velký, široký a kvalitní, že kdy vystřídají kus za kus, tak kvalita není poznamenaná. Z hlediska sestavy nějaké otazníky asi budou, ale způsob a styl hry Slavie je dán na kvalitě, intenzitě, pohybu a důrazu. Myslím si, že v rámci měření sil bude v sobotu jasně daný favorit. My tam můžeme jet, jak jsme se bavili, dobře nabuzení po dobrém vstupu do sezóny.“

Co by na Slavii mohlo platit?

Viděli jsme, jak porazili tým ze špičky belgické ligy 3:1. Kvalita Slavie je obrovská. A co by na ně mohlo platit? Směrem dopředu musíme předvést sebevědomý výkon. Pokud budeme bázliví, tak nemáme šanci uspět. Vnímáme, že síla Slavie je výrazně větší v domácím prostředí, než když hrají venku. V Edenu sbírají body a neztrácí je. Potřebujeme předvést nadstandardní výkon, ať už v útoku, tak v defenzivě. Individuální kvalita Slavie na každém postu je obrovská. Je to tým plný reprezentantů a nejlepších hráčů v rámci České republiky i těch zahraniční.

Na straně Slavie bude několik odchovanců Sigmy. Bude i kvůli tomu tohle utkání pro nás pikantnější?

Myslím, že oboustranně to bude pikantní. Pro nás, i pro kluky z Olomouce, kteří teď hrají za Slavii. My tam ale chceme uspět, takže nemůžeme brát nějaké ohledy na to, že proti nám budou hrát naši bývalí svěřenci a spoluhráči. Tak, jak budeme chtít uspět my, budou chtít uspět i oni. Jakmile rozhodčí pískne do píšťalky, tak se přestane hrát na kamarádství.

V Edenu bývá tradičně dobrá atmosféra, věříš, že i naši fanoušci si v sobotu udělají do hlavního města cestu a podpoří nás v hojném počtu?

Budeme jen rádi, pokud si vyčlení čas na to, aby si udělali prostor na to, aby nás vyjeli podpořit. Vnímáme, že atmosféra v Edenu bude bouřlivá. Zážitek to bude pro nás, pro tým, hráče, realizák, stejně tak ale i pro fanoušky. V dobré kulise se hraje skvěle. Potvrdilo se to i teď doma proti Teplicím. Těch 4 600 diváků vytvořilo skvělou atmosféru. S kluky jsme si říkali, že jsme od začátku cítili, jak nás fanoušci ženou za vítězstvím a podporovali nás s každou povedenou akcí. Budeme jen rádi, když kotel hostů bude v Edenu trošku zaplněný.

Další články