• A-tým - ohlas

Janotka: Kluci zaslouží kredit. Na Slavii jsme nepropadli a neudělali ostudu

  • 10. 8. 2024

Ve čtvrtém utkání nové sezóny Hanáci nalezli poprvé přemožitele. Nad jejich síly byla v sobotu večer pražská Slavia. Trenér Janotka přesto svůj tým ocenil. „Kluci si zaslouží kredit za to, že na Slavii nepropadli a neudělali ostudu. V rámci možností jsme se prezentovali sebevědomým výkonem,“ řekl trenér olomouckých fotbalistů.

Na Slavii jste poprvé v sezóně prohráli. Jak utkání v Edenu hodnotíte?

Musíme pogratulovat domácím k zaslouženému vítězství. Z pohledu většího počtu nebezpečných situací a vytvořených šancí si zasloužili vyhrát. Myslím si, že jsme tady zanechali dobrou stopu. Nepropadli jsme, ať už v rámci kondice a intenzity utkání. Dokázali jsme po většinu utkání hrát se Slavií vyrovnanou partii a být kvalitní na balónu. Co tomu chybělo, to bylo větší nebezpečí a lepší dohrání ve finální fázi. Nebyli jsme v tomhle tak kvalitní, abychom se dostali do vyložené stoprocentní příležitosti.“

Jsem rád, že naši kluci, kteří měli první start před takto bouřlivou atmosférou, se nelekli a se ctí tady odehráli dobrý zápas. I přes to, že výsledek pro nás není příznivý. Dlouho jsme se dokázali udržet na dostřel. Kromě gólu z penalty jsme dlouho drželi krok. Pokusili jsme ještě na to reagovat tím, že jsme na hřišti měli tři útočníky a snažili se s utkáním něco udělat. Druhý gól naši snahu ukončil.“


Neměli jste přímou střelu na bránu. Co dnes chybělo vaší ofenzivě?

„Není jednoduché se prosadit proti tak kvalitnímu týmu. Je to rozdíl dvou světů. Když si vezmeme, že Slavie má útočníka za sto milionů, což je rozpočet našeho klubu, tak si musíme říct, kdo se s kým srovnává… Papírová převaha je jednoznačná. A abych odpověděl na tu otázku, myslím, že jsme potřebovali udělat jednu rozdílovou akci, třeba jeden na jednoho, aby vzniklo nějaké přečíslení. Také jsme měli zachovat větší klid. Někdy jsme se chovali kolem vápna zbytečně zbrkle. Potřebovalo to rozvahu, abychom se dokázali dostat do kvalitního centru, nebo přihrávky, abychom se dostali do zakončení.“

Na prvoligové scéně jste nováček. Jak si to užíváte?

Co se týče mě, práce mě naplňuje a jsem nesmírně vděčný, že mohu být v ligovém kolotoči a podílet se na něm. Je pro mě důležité, že fungujeme jako tým. Nevnímám sebe, že jsem tady já. Beru to jako jednu partu lidí, která se snaží táhnout za jeden provaz. To se nám daří. Tým jsme dokázali stmelit. Tvář, kterou se prosazujeme a prezentuje nám dává smysl a jasnou vizi.


Fotbal Sigmy je atraktivnější, než tomu bylo v předchozích sezónách. Je tohle vaše vidění fotbalu?

My jsme za to vděční. Jsme rádi, že to, kam směřujeme, dává nějaký smysl. Kluci se nechali přesvědčit k tomu, že máme hru založenou na pracovitosti a náročnosti. Vidí, že to přináší ovoce v podobě výkonů i výsledků. Vůbec poprvé, co jsme u prvního týmu, jsme prohráli, když počítáme první ligu i přípravu. Osvědčilo se nám aktivní a poctivá hra. Nechceme být zalezlí, ale chceme se prezentovat náročností v rámci celé plochy hřiště. Je těžké se proti nám prosadit. Znepříjemníme hru každému soupeři. Díky tomu, že věříme v naše kvality, jsme schopní branky dávat. Proti nám dnes stáli bombarďáci. Není jednoduché dát jim gól nebo dva. Věděli jsme, že to pro nás bude těžká písemka. Jsem ale rád, že to, kam směřujeme, přináší ovoce. I přes to, že nás čeká ještě plno práce. Pro kluky je to vysoká škola fotbalu, to, co si na Slavii zažili. Budou potřebovat ještě nějaký čas. Půl roku, rok nebo dva, abychom byli někde, kde chceme být.

Poprvé v sezóně jste prohráli, Slavii jste ale byli důstojným soupeřem. Překvapilo vás, že Pražané měli z vašeho týmu docela velký respekt? Očekával jsem otevřenější partii, ale Slavia hrála v bloku.

Nemyslím si, že by se nás báli, to asi ne, nebo že by měli přílišný respekt. Je to tak zkušený tým, který o sobě ví, že kvalitu má. Jsem rád, že se nám kluky podařilo v průběhu celého týdne připravit na ten tlak, který v Edenu je, ať už z médií, nebo ze strany fanoušků, kteří tady vytvoří dobrou atmosféru. Jsem rád, že nás Slavie nezmáčkla a nevařila pod kotlem. Ať už v prvním, nebo ve druhém poločase. Neřešili jsme extra závary, ani centry, které létaly vápnem, šance nestřídala šanci. Kluci si zaslouží kredit za to, že na Slavii nepropadli a neudělali ostudu. V rámci možností jsme se prezentovali sebevědomým výkonem.

Další články