• A-tým

VIDEO: Boleslav je velice ofenzivně laděný tým, řekl Tomáš Janotka

  • 16. 8. 2024

Trenér Tomáš Janotka minulý víkend se svým týmem poprvé v probíhající sezóně prohrál. Na Slavii Hanáci padli 0:2. „Musíme uznat, že síla Slavie, zejména v defenzivě, byla velká. Vážíme si ale toho, že jsme se Slavií drželi krok a odehráli v Edenu velice dobrou partii. Pořád máme na čem pracovat. Hned v pondělí jsme si Slavii vyhodnotili, prakticky celý týden se ale plně soustředíme na Mladou Boleslav,“ vyhlíží Janotka další bitvu proti účastníkovi evropských pohárů. Mladá Boleslav ve čtvrtek přestřílela izraelskou Beer Ševu, když po první půli prohrávala 0:2, po změně stran ale nasázela čtyři branky. Před velkou útočnou sílou Středočechů varuje i Janotka: „Očekávám velkou kvalitu do ofenzivy. Je to tým, který má obrovskou sílu směrem dopředu, má široký kádr. Útočná esa Mladé Boleslavi jsou velmi silná, tým celkově dává hodně branek a je ofenzivně laděný. Takže si musíme dát pozor právě na tohle,“ dodal.

Trenére, nejprve se vraťme trochu do minulosti. Na Slavii skončila vaše osobní série neporazitelnosti. Ta se i v součtu s druholigovými a přípravnými zápasy zastavila na čísle 20. Co na ni říkáte?

Že už je to minulost (smích). Ale věřím, že před námi je nějaká nová etapa, nová série. Pokusíme se ji nastartovat hned v prvním domácím utkání proti Mladé Boleslavi. Asi si nikdo nevysnil, že by ta série mohla být tak dlouhá, tak krásná. Jsme za to vděční. Zásluhy patří všem, kdo se na ní podíleli. Ať už je to kompletní realizační tým, ve druhé i v první lize, největší zásluhu ovšem mají hráči. Tvrdím, že trenéra dělají hráči, kteří realizují jeho myšlenky a podněty. Oni jsou ti, kteří to přenášejí na hřiště.“

Napadlo by vás, když tato série začínala, že za pět měsíců povedete áčko v Edenu proti Slavii?

To vůbec. Jsem člověk, který neřeší věci, které nejsou. Jeli jsme zápas od zápasu, věděli jsme, že druhá liga je velice těžká soutěž. Prioritou pro nás byla jednoznačně záchrana. Tím, jak jsme šli zápas od zápasu, tak z toho vzniklo něco neskutečného a těžko překonatelného. Co si budeme povídat, prezentovat se takto zdárně jakožto B-tým, navíc ve druhé lize, není vůbec jednoduché.“

Ještě k utkání proti Slavii. Prohráli jsme tam 0:2, všeobecně však výkon týmu v konfrontaci se Slavií byl oceněn. Jak jste si toto utkání s odstupem vyhodnotili?

Musíme uznat, že síla Slavie, zejména v defenzivě, byla velká. Prakticky jsme neměli šanci na to, abychom vstřelili branku. Nějaká standardka, nedohrané situace tam sice byly, ale Slavia má takovou kvalitu, že nám ani neumožnila dostat se do stoprocentní šance. Neměli jsme ani možnost v tom utkání zvítězit. Vážíme si ale toho, že jsme se Slavií drželi krok a odehráli v Edenu velice dobrou partii. Víme ale, že se potřebujeme zlepšit v rámci součinnosti do ofenzivy. Abychom byli nebezpečnější a dostávali se do brankových příležitostí. Z hlediska defenzivy jsme si ukázali věci, na kterých potřebujeme zapracovat, chybičky pořád jsou. Myslím, že to byl dobrý odrazový můstek a srovnání v rámci zápasu proti top týmu. Pořád máme na čem pracovat. Hned v pondělí jsme si Slavii vyhodnotili, prakticky celý týden se ale plně soustředíme na Mladou Boleslav.


To bude druhá za čtyř srpnových výzev, jak jste řekl před týdnem. Co od tohoto soupeře očekáváte?

Velkou kvalitu do ofenzivy. Je to tým, který má obrovskou sílu směrem dopředu, má široký kádr. Útočná esa Mladé Boleslavi jsou velmi silná, tým celkově dává hodně branek a je ofenzivně laděný. Takže si musíme dát pozor právě na tohle.“

Může být nějakou výhodou to, že Mladá Boleslav hrála ve čtvrtek zápas Konferenční ligy?

Myslím, že to ukáže až samotný zápas. Mladá Boleslav má ale kádr dostatečně široký. V průběhu zápasů se ukázalo, že umí rotovat se sestavou. Uvidíme, v jaké sestavě nastoupí proti nám. Mají zastupitelné hráče na jednotlivých pozicích. Je to dvojsečné. Poháry dodávají Mladé Boleslavi těžké zápasy a zkušenosti, je ale jasné, že kvůli delší sérii anglických týdnů se může kumulovat únava. To se ukáže až v samotném utkání.

Věříte, že by mohli znovu dojít fanoušci v hojnějším počtu a podpořit vás, stejně jako před čtrnácti dny proti Teplicím?

Věříme. Minule jsme byli nadšení. Musíme říct, že jsme ani nečekali, že by přišlo tolik fanoušků. Podporovali nás od první do poslední minuty, hnali nás za vítězstvím. Každou vydařenou akci ocenili potleskem. Naším úkolem bude, abychom diváky postupně přilákali více a více. Na Slavii jsme předvedli kvalitní výkon, který může být lákadlem pro nedělní domácí utkání.

Další články