• A-tým - ohlas

VIDEO: Janotka: Kluci ukázali touhu. Byli jsme šťastnější

  • 18. 8. 2024

Spokojený s druhou domácí výhrou i desetibodovým účtem po pěti kolech byl trenér Sigmy Tomáš Janotka. „Jsem přešťastný, že jsme dokázali vyhrát nad tak silným týmem, jako je Boleslav,“ hodnotil duel. Povedený vstup do soutěže však stále nechce přeceňovat. „Co je deset bodů v kontextu celé sezony? Oslavit to můžeme, ale určitě nebudeme uspokojení,“ řekl.

Jak hodnotíte utkání?

Jsme šťastní, že jsme doma opět dokázali zvítězit. Průběh utkání hodnotím jako hodně atraktivní a zajímavý. Hlavně ve druhém poločase se akce přelévaly z jedné strany na druhou. My jsme to nakonec dokázali se štěstím dotáhnout do vítězného konce. Cením si toho, že kluci šli za vítězstvím a ukázali touhu. Do zápasu jsme vstoupili dobře, dvakrát jsme vedli, ale soupeř celkem brzy vždycky vyrovnal. Boleslav ukázala, jak je silná dopředu. Předvedla individuální kvalitu i kvalitu v kombinaci. Jsem opravdu přešťastný, že jsme s tak silným týmem dokázali doma vyhrát.

Všechny tři góly jste dali po standardkách. V čem je kouzlo vašich standardek?

Je to o tréninku. Je to ve sladění kopajícího a náběhu ostatních. Je to i otázka ušití na míru v rámci postavení konkrétního soupeřova týmu. Snažíme se to vždycky vymyslet a pak je to o samotné realizaci a preciznosti provedení. Jsem rád, že jsme byli extrémně nebezpeční. Věřili jsme, že jestli je někde Boleslav zranitelná, tak jsou to jejich defenzivní standardky. O to víc si cením, že jsme to dokázali zužitkovat.

Pokaždé vyplave někdo jiný v zakončení? To je záměr?

Záleží na tom konkrétním signálu. Máme hráče, na které to chceme hrát cíleně a když je to nastoupaný roh, tak je otázka, kam to kopající kopne. Krásný byl signál na Pokyho v prvním poločase, kdy jsme vnímali, že tam vzniká díra v oblasti penalty. Tam je potřeba, aby ostatní kluci udělali správný servis a uvolnili prostor.

Útočník Jan Kliment je pro vás výhra, souhlasíte?

Kliment je výhra a je to další domácí výhra (směje se). Útočník je vždycky hodnocený podle branek, ale když jsou to vítězné branky, tak je to umocněné. Dát gól na 1:4 nebo 2:4, to jsou kosmetické záležitosti. V momentě, kdy jde o branky, které rozhodují o bodech, tak to má obrovskou váhu. Moc mu pomohl první zápas v Českých Budějovicích, kdy se dvougólově prosadil. Před sezónou jsme se bavili o tom, že vnímáme jeho kvality a nechceme, aby na sebe šil bič, že musí hned dát gól v prvním zápase, nebo ve druhém. Prostě až to přijde, tak to přijde. Nechtěli jsme vytvářet tlak. Po tom prvním zápase se otevřel, uvolnil se. Důležité pro něj je, že v těch střeleckých pozicích je.

Je na něm znát pohoda i v tréninku?

Určitě ano. Když máme na tréninku střelecké cvičení, tak dvojka Kliment – Juliš, to jsou uklízečky. Kluci zakončují vědomě, poznáte, jestli kopou na přední nebo na zadní, nebo do šibenice. A hlavně málokdy se minou, jestli dají gól nebo ne, to je druhá věc, ale jejich zakončení je mířené.

Na začátku to vypadalo, že hvězdou zápasu bude Matěj Mikulenka, který dal první ligový gól a měl i další šance. Jak jste s ním byl spokojený?

Byl hodně vidět, ale já od něj čekám ještě víc. Ve druhém poločase jsem s jeho výkonem nebyl spokojený, protože hodně kazil. To je právě ten jeho projev. Má skvělý výběr místa, dá gól, dostane se do další šance, ale pak taky dělá takové ty nesmyslné ztráty. Po křídelnících chceme, aby si to dali na zem a snaží se prosadit jeden na jednoho. Aby to nebylo vyjukané. Měl tam ty zbytečné výhozy. Dokáže předvést ještě jinou kvalitu. Na Slavii patřil mezi naše nejlepší hráče. Je ale vidět, že na sobě ještě potřebuje pracovat z hlediska mentální odolnosti. Bylo vidět, že když Boleslav vyrovnala na 2:2, tak jsme se dostali do mírného útlumu a trvalo nám, než jsme nakopli znovu mašinu.

Góly jste dali v závěrech poločasů. Co to ukazuje?

Kluci to dnes předvedli. To, že jsme do poslední sekundy šli za vítězstvím, se ukázalo ve vytvoření standardek v závěru, kterých bylo hodně. Když máte třeba deset rohů, tak pravděpodobnost, že dáte gól, je vyšší. Tým ukázal charakter, kluci se vydali ze všech sil. Druhá půle byla nahoru dolů, takže síly ubývaly všem a bylo to o kvalitě dohrání, jestli jeden nebo druhý tým dá rozhodující gól.

Budete oslavovat?

Nejsem moc slavící typ. Můžeme v uvozovkách vydechnout, protože hrajeme až za dva týdny, když je zápas v Plzni odložený. Předzápasový cíl, mít po zápase deset bodl, se nám podařil. Takže oslavit můžeme, ale určitě nebudeme uspokojení.

Musíte držet kluky po povedeném startu při zemi?

Tohle mám dobré. To umím. Když někdo trošičku vyletí, tak myslím, že do toho dokážu říznout. Patří to k tomu. Víme, že sláva je pomíjivá. Musí tam být soulad zdravého sebevědomí s pokorou, protože jinak vám to nafackuje. Snažíme se o to, aby kluci nelétali v oblacích. Ještě jsme nic nevyhráli a ničeho nedosáhli. Máme deset bodů, co to znamená v kontextu celé sezony? Neznamená to nic. Zajíci se počítají až po honu. Řekneme si po podzimu, nebo na konci sezony, jak to vypadá. Jsem rád, jak se kluci prezentují, a to bych chtěl vztáhnout na všechny. Nejen na mladé. Mladý vedle mladého nevyroste. Chtěl bych, abychom byli vnímaní, že tým je vyvážený z hlediska nějaké věkové struktury a že mu to aktuálně pomohlo.

Celou tiskovou konferenci si můžete prohlédnout na videu.

Další články