• A-tým - ohlas

VIDEO: Zasloužená výhra. O Krále jsme se nebáli, řekl Janotka

  • 22. 9. 2024

​Trenér Sigmy Tomáš Janotka považoval vítězství proti Dukle 2:1 za zasloužené. Vyzdvihl „faktor X“ v podobě Jana Klimenta, který opět vstřelil oba góly Hanáků. Potěšil jej také debut obránce Jana Krále, jenž musel už v úvodní desetiminutovce naskočit do hry po vyloučení Adama Dohnálka.

Jaké je vaše bezprostřední hodnocení zápasu?

„Myslím si, že to byl hodně zajímavý a pestrý zápas. Nám určitě pomohl brzký a rychlý gól. Vedli jsme 1:0. Červená karta pro Adama Dohnálka byla výraznou komplikací. Kromě prvního gólu to byl jeden z důležitých faktorů utkání. Důležité rovněž bylo, že jsme, do vyloučení hráče Dukly, dokázali precizně bránit a soupeře do žádné brankové příležitosti nepustili. Gól na 2:0 nám umožnil, že jsme si mohli dovolit udělat jednu chybu v utkání. Korekce na 2:1 byla už jen kosmetická. Je ale škoda, že jsme inkasovali a nedotáhli zápas do vítězného konce bez stresu.“

Tah s nasazením Jana Krále se vám povedl. Neměli jste obavy poslat jej do hry takhle z voleje?

O Honzu jsme stáli dlouho a komunikovali jsme s v řádu týdnů, dalo by se říct i měsíců. Je to zkušený hráč, už si v kariéře něco zažil a prošel zahraničím. Obavy jsme neměli, jinak bychom ho tam nedávali. Řešili jsme otázku timingu, kdy ho nasadit od začátku. Je tady nějakých deset dní a byl po zranění, proto jsme mu chtěli dát čas na adaptaci. Nakonec jsme se rozhodli jít se sehranou stoperskou dvojicí. Osud to asi tak chtěl, že to vyplynulo s červenou kartou Adama Dohnálka. Byl hozený do vody a zvládl to velice dobře.

Jak nesl Radim Breite, že byl hned po pár minutách vystřídaný?

Určitě to nemohl nést dobře a bez toho, aby byl naštvaný. Chtěli jsme ve středu hřiště udržet dynamiku a měli jsme tam balanc dopředu i dozadu. Štěpán Langer tak dovede hrát a mohl být ten defenzivnější s podporou dopředu a Zorvi naopak spojka pro chvíle, kdy v bloku získáme míč a on dokáže rozvinout akci směrem ke Klimičovi nebo ke křídlům. Záměr tedy byl mít to tam vyvážené a Breiťák to odnesl. Jeho pozici to tady neohrozí. Pro někoho jsme se museli rozhodnout.

Co byst řekl k vyloučení Adama Dohnálka?

Ten zákrok jsem zatím neviděl. Jenom live. Prostě jsme to přijali. Dnes, když se rozhodčí rozběhne k VARu, tak tušíte, že se něco bude dít. Totéž, co potom bylo při faulu na Štěpu Langera. Dohny špatně vyhodnotil situaci. Zbytečně chtěl předskakovat, místo toho si měl hráče nechat na břichu. Jsou to pro něj zkušenosti do dalších zápasů. Bohužel bude jeden zápas stát. Beru to jako osud, který zase do sestavy dostal Honzu Krále.

Tři body jsou tři body, nicméně nechtělo by to už udržet vzadu čisté konto?

Určitě ano. Myslím, že Dukla si nevytvořila pořádnou brankovou příležitost. Gól jsme jim darovali. Chtěli jsme zápas s čistým kontem, protože ten vám dává možnost uspět. Vnímáme ale zase i to, že jsme sice dostávali pravidelně dva góly, nicméně se díváme i na to , s kým jsme je dostávali. Slavia, Plzeň, Mladá Boleslav a Baník. To jsou top týmy a silné. Každopádně chceme ten průměr určitě snížit a aby se blížil třeba jedné. Někdy to soupeř provede tak dobře, že skórují. Ovlivňují to ale i individuální chyby. V Plzni i třeba dnes.

Jan Kliment bude chybět kvůli kartám a Lukáš Juliš zraněný. Máte už plán, jak si s tím poradit?

Určitě to vyřešíme. Máme na to nějakých pět dní.

Jak se vám líbil v této souvislosti Jan Fiala. Zdálo se, že se mu to moc nepovedlo.

Střídání se nám dnes nepovedla. Dele, Fidži ani Spáča do toho nenaskočili tak dobře, jako střídající hráči v předchozích zápasech, kdy byli vždycky oživením. Dokázali udržet úroveň kvality a nebo ji ještě pozvednout. Dnes to klukům nesedlo, ale tak to je. Někdy se to povede a někdy ne.

Dostali jste také docela dost žlutých karet a některé vypadaly dost zbytečně. Není to problém do budoucna?

Nemusely být. Vzpomenu si na Mikiho, který dostal za skluz před vápnem, do kterého nemusel jít, ale bylo to spíš z přemíry snahy. Vadilo mi spíš třeba v Plzni, kde jsem dostali tři žluté karty za držení. Ale pořád je lepší přemíra snahy, než kdybychom byli pasivní a nedostupovali protihráče. Chceme být agresivní, ne bezkrevní.

CELOU TISKOVOU KONFERENCI SI MŮŽETE PUSTIT ZDE:


Další články