• A-tým - ohlas

VIDEO: Jsem na hráče pyšný, chválil kouč Janotka

  • 27. 9. 2024

​Nadšený z výsledku i výkonu svých svěřenců ve druhém poločase byl po utkání na Spartě trenér Tomáš Janotka, který Sigmu na Letné přivedl k prvnímu vítězství po 12 letech. „Kluci zaslouží absolutorium, jsem na ně pyšný, jak zápas odedřeli,“ prohlásil Janotka.

Jaké je vaše hodnocení bezprostředně po utkání?

Nemá cenu skrývat naše nadšení. S výkonem i výsledkem jsme extrémně spokojení. Přesto, že Sparta měla v prvním poločase územní převahu a držela míč, tak jsme ji udrželi na distanc a bez větších brankových příležitostí. Paradoxně jsme gól dostali z brejkové situace. Chybělo mi z naší strany větší nebezpečí směrem dopředu. Ve druhém poločase jsme využili v podstatě všechny příležitosti, které jsme si dokázali vytvořit. Ať už po kombinaci, po brejku, nebo po presinku Filipa Zorvana. V závěru přišla malá zápletka, která to ještě zdramatizovala, ale kluci ten nápor dobře odskákali. Jsme na kluky pyšný, za to, jak to odedřeli a jak splnili taktický plán. Zaslouží si absolutorium.

Můžete popsat taktický plán? Zdálo se, že jste se zaměřili hodně na střed hřiště.

Víme, že Sparta se snaží přečíslovat střed hřiště a pak je silná v průnikových přihrávkách do desítek. Chtěli jsme to vyblokovat a podařilo se nám to přenést i na hřiště. Ve druhém poločase se nám povedlo dostat z bloku do presinkových situací a dostat soupeře v rozehrávce pod tlak a to byl klíč k úspěchu.

Věřili jste po první půli, že se může udát to, co se stalo po změně stran?

Snažíme se v hráčích pořád podporovat vítěznou mentalitu a aby se nikdy nevzdávali. Chceme, aby naše hra měla energii a zápal. Vnímali jsme obrovskou kvalitu Sparty. Nemá cenu si namlouvat, že bychom je dokázali porazit častěji než asi jednou z deseti. Ale kluci do toho dali maximální úsilí a měli jsme dávku štěstí, která nám pomohla k vítězství. Tu mentalitu ale chceme v klucích budovat neustále. Přijeli jsme s tím, že chceme po zápase odjet se vztyčenou hlavou, to se podařilo a vítězství je třešinka na dortu. Vnímali jsme, že to není pro Spartu jedna šance za druhou, takže i v poločase jsme zdůrazňovali, že šance na úspěch je. Chtěli jsme přečkat tlak v úvodu druhé půle, což se podařilo a pak jsme dokázali malý zázrak.

Vynikající výkon podal Yunusa Muritala, souhlasíte?

Muri splnil to, co jsme od něj očekávali. Čekali jsme, že si Sparta vytvoří tlak a my budeme potřebovat hráče, který udrží míče zády k bráně, i když bude masírovaný od soupeřů. Podpora křídel nebyla v první půli taková, jak jsme chtěli, K tomu jsme si něco řekli a ve druhém poločase bylo vidět zlepšení.


Chyběl tedy vlastně Jan Kliment?

Hráč takového kalibru bude chybět vždycky. Žluté a červené karty, nebo zranění fotbal přináší. Není na škodu, že příležitost dostal další hráč, který na ni dlouho čekal. To, že si Honza odpočinul, mu bude jen ku prospěchu. Bude mít drajv do dalších zápasů, které nás čekají. Muri ho dnes nahradil, krásně nám dnes do toho zapadl. S Klimičem by byl ten zápas určitě jiný. Typologicky jsou to jiní hráči.

Nepočítali jste třeba s tím, že Sparta v ligových zápasech není v takové fazoně jako třeba na začátku sezony?

Byli jsme moc rádi, že Sparta postavila to nejsilnější, co měla. I jsme to tak předpokládali, když Ligu mistrů hrají v úterý. Přáli jsme si, aby se hráči mohli poměřit na svých pozicích proti těm nejlepším hráčům. Byla to obrovská výzva. Když jsme viděli, jak Sparta přejela po neskutečném výkonu Salcburk, tak jsme si říkali, co tady budeme dělat. Po takovém vrcholu ale přepnout na zápasy v Budějovicích, nebo jiné ligové zápasy není jednoduché. Než třeba nějaký špatný výkon Sparty bych chtěl vyzdvihnout kluky, jak skvěle dokázali utkání odehrát.

Mění se pro vás něco z hlediska cílů v sezoně? Protože silné soupeře máte venku za sebou, pořád se držíte nahoře.

Nemění se pro nás nic. Snad jedině zvýšená dávka sebevědomí, která přichází s takovým vítězstvím a která by měla klukům pomoct do další práce. Samozřejmě ve středu nás ale čeká pohár s divizním Bzencem, takže první věc bude apel na to, abychom měli pokoru, která je v takových zrádných zápasech strašně důležitá. Skvělý vstup do soutěže a nahrané body by nám ale v lize měly dodat klid do práce.

V minulosti se stávalo, že Olomouc často sezonu dobře rozjela, ale pak se jakoby uspokojila…

O to se postarám já, aby se to nestalo. To je moje práce a pohodlnost o mě vůbec nemá místo, ať na tréninku nebo v zápase. Na tohle jsem já pes. Můžeme kdekoliv prohrát, ale musíme tam nechat všechno. Víme, že fanoušci nám pak nic nevyčtou, může se rozhodovat na úrovni individuálních chyb, nebo naopak výborného individuálního výkonu, který bude rozdílový. Kluci to ví, v tréninkovém procesu pracují skvěle. Vnímají konkurenci a ví, že nikdo nemá místo jisté. Každým tréninkem se posouvají navzájem. Naším úkolem je vždy jen vybrat tu pokud možno nejlepší jedenáctku.

Další články