• B-tým - ohlas

Brožek: Po organizační stránce náš nejlepší zápas. Remíza spravedlivá

  • 2. 10. 2024

Trenér Miloslav Brožek je se svým týmem potřetí v řadě neporažen. Hanáci ve středeční dohrávce 9. kola remizovali s Opavou 0:0. Zatímco Slezané se přes organizovaný tým Sigmy do šancí nedostávali, a za celý zápas nevystřelili přímo ani jednou na bránu, olomoučtí fotbalisté zejména po změně stran hrozili z rychlých kontrů. „Byl to asi náš nejlepší letošní zápas co se týče organizace hry,“ těšilo trenéra Brožka. Remíza podle něj byla spravedlivá.

S Opavou jste se rozešli bezbrankovou remízou. Jak utkání hodnotíte?

Utkání hodnotím velmi pozitivně. Odehráli jsme velmi dobrý taktický zápas se spoustou organizační kvality. Soupeře jsme nepouštěli do jeho hry, nepouštěli jsme ho do šancí. Za celý zápas měla Opava možná jednu šanci, my dvě, tři. Remíza je asi spravedlivá.

První půlhodinu první půle jsme měli v režii my, drželi jsme míč, obehrávali jsme to, snažili jsme se soupeře dostat pod tlak. I Opava ale, s vědomím, že v minulém utkání obdržela čtyři branky, hrála velmi dobře v obranné fázi a nepouštěla nás ke střelám ani do šancí.

Po půlhodině se hra srovnala, ke konci poločasu měla více ze hry Opava. Druhý poločas jsme zahájili dobře, snažili jsme se opět převzít otěže zápasu. Ale řekl bych, že to byl víceméně boj mezi šestnáctkami a bez velkých šancí. My jsme nakonec dvě velké šance měli. Především šance hlavou Kramáře po centru Pospíšila volala po gólu. Stejně tak i samostatný únik. Hráčům ale nemohu nic vytknout, skvěle to odbojovali. Za dnešní výkon jsem jim poděkoval.


Druhá půle už byla živější, dostávali jste se do šancí. Změnili jste o přestávce něco? Byl směrem k hráčům pokyn, že mají hrát jinak?

Ve druhém poločase už hráčům ubývají trochu síly. Opava střídala do ofenzívy, bylo vidět, že se snaží strhnout zápas na svoji stranu. V závislosti na tohle se v obraně objevovala okénka, která byla větší, než v první půli, kdy hrála z hlubšího bloku. Hráči Opavy byli více vysunutí, my jsme silní v brejkových situacích, takže jsme se častěji dostávali do nebezpečných pozic. Měli jsme tam ještě několik situací, u kterých jsme nevyřešili dobře předfinální fázi. Kdybychom ji dobře vyřešili, tak slavíme tři body. Takže je pravda, že když se po změně stran hrálo o výsledek, tak se to více roztrhalo a my jsme z toho těžili.

Po změně stran jste měli tři velké šance, které volaly po gólu. Ve dvou byl Adam Uriča. Zejména ta druhá, kdy šel sám na gólmana, volala po gólu. Co mohl udělat lépe, aby skóroval?

Chci přesně říct, že se Adam do té šance skvěle dostal. Pokračoval a odměnou mu bylo, že šel sám na bránu. Ale šel sám nějakých čtyřicet až padesát metrů. To pak nikdy není jednoduché zakončit. Myslím si, že to nevyřešil špatně, snažil se brankáře Richtera přelobovat, on to hlavou vyrazil. Určitě se za něj za tohle zlobit nebudu, rozebereme si to na videu a podíváme se, co by mohl udělat jinak. Samozřejmě, že dobře se to radí. Mohl se snažit Richtera obejít, dát si dlouhý dotek. Ale po tom dlouhém sprintu to není jednoduché. Většinou hráči volí obstřel, podstřel, nebo dlouhou kličku do zakončení. Adam zvolil toto řešení, nezvolil špatně, ale můžeme pochválit brankáře hostí za dobrý zákrok.

Opava za celý zápas neměla přímou střelu na bránu. Před utkáním jste přitom varoval na nebezpečné a kreativní hráče Slezanů. Co stálo za tím, že jste jim nedovolili střílet?

Především výborná organizace hry bez míče. Ne, že bychom sem tam neměli nějaké okénko, ale poctivým výkonem jsme ho vždy zacelili. Byli jsme kompaktní, organizovaní. Myslím, že to organizačně byl nejlepší zápas, který jsme do této doby odehráli. Jsem moc rád, že prostor dostali zase mladší hráči, protože souběžně s naším utkáním hrálo také áčko pohárové utkání proti Bzenci. Jsem spokojen s výkonem, jakým jsme se dnes prezentovali.

Vy jste dnes poprvé střídal až v 88. minutě. Bylo to právě kvůli oné kompaktnosti, o které jste hovořil?

Kdo mě zná, tak ví, že rád využívám pět střídání a do sestavy sahám poměrně brzy. Měli jsme i zápasy, kdy jsme v 72. minutě měli vystřídáno pět hráčů a šli jsme do rizika. Teď jsem viděl, že kompaktnost týmu je na vysoké úrovni. Sahat do tohoto kompaktního projevu jsem až do konce nechtěl. Myslím si, že díky tomu, že to skončilo 0:0, tak jsem chybu určitě neudělal. Na druhou stranu, vždy si můžeme říct, že kdybychom tam dali někoho čerstvého a živějšího, že se mohlo něco změnit. Ale věděl jsem, že Opava má velkou kvalitu na stranách, v kombinaci. V tomto nás mohla potrestat. Kompaktnost týmu rozhodla o tom, že jsme střídali až v pozdější fázi zápasu, kdy jsme do hry poslali mladíky.

Další články