• A-tým - preview

Sigma v neděli odpoledne hostí Bohemians

  • 4. 10. 2024

V neděli odehrají fotbalisté Sigmy Olomouc poslední zápas před reprezentační přestávkou. Svěřenci trenéra Tomáše Janotky jsou tři zápasy v řadě včetně poháru neporaženi. Do cesty se jim tentokrát postaví tým Bohemians Praha.

Hanáci zápasem proti Klokanům završí ligový pražský trojboj. Půjde totiž o třetí zápas v řadě proti celku z hlavního města v řadě. Zatím tento cyklus zvládají na jedničku. Porazili Duklu 2:1 i na Letné Spartu 3:2.

Zatímco olomoučtí fotbalisté se před týdnem blýskli cenným vítězstvím nad Spartou Praha, Klokanům se proti druhému pražskému „S“ nedařil. Na domácí půdě v Ďolíčku prohráli 0:4. Momentálně nemají za sebou nejvydařenější období. Na výhru čekají od 17. srpna, kdy 2:1 zvítězili v Karviné. Od té doby zaznamenali dvě prohry a dvě remízy. Před zápasem v Olomouci jsou na 12. místě v tabulce Chance Ligy.

Po facce, kterou Bohemians dostali se Slavií, si myslím, že můžeme čekat nepříjemného soupeře. Trenér Veselý na to apeloval už po zápase, že mu chyběla ve hře DNA Bohemky. Očekávám zarputilého a bojovného soupeře, který má ale velkou kvalitu nahoře v ofenzivě. Ať už je to Matoušek Yusuf, Čermák nebo Drchal. Zároveň je to tým dobře nachystaný pro brejkové situace, což zúročili zejména ve venkovních zápasech. To je pro nás vykřičník a musíme zůstat obezřetní. Doma se Bohemce sice tolik nedaří, ale venku hrají velmi dobře a paradoxně tam získávají body,“ očekává těžký zápas trenér Tomáš Janotka.

Pracujeme systematicky. Pokusíme se najít mezírky a hluchá místa v defenzivě soupeře. Samozřejmě budeme chtít na to, co jsme předváděli v přechozích zápasech, tedy aktivitu v ofenzivě i defenzivě, snahu eliminovat silné stránky soupeře. Věřím, že budeme úspěšní a v domácím prostředí zvítězíme,“ pokračuje kouč olomouckého áčka.

Nejlepším střelcem týmu Bohemians je bahrajnský útočník Abdalláh Júsuf Hilál, který vstřelil tři branky. Čisté konto udrželi Klokani ve dvou zápasech. Mezi třemi tyčemi se protočili v probíhajícím ročníku už tři gólmani – exolomoucký Michal Reichl (4 zápasy), Lukáš Soukup (3) a Tomáš Frühwald (2).

Kromě gólmana Reichla jsou v kádru Bohemky další dva hráči s olomouckou minulostí. Odchovancem Sigmy je Martin Hála, dvě sezóny strávila na Hané také legenda Klokanů, již třiačtyřicetiletý Josef Jindřišek. Za Bohemians si naopak zahráli Jan Vodháněl a Lukáš Juliš.

Hanáci budou chtít v neděli zvítězit a do reprezentační přestávky jít s třemi výhrami v řadě. „Byl by to asi sen. Mít do reprepauzy po deseti kolech dvacet bodů, to jsme si ani nevysnili. Jsme tomu zároveň blízko i daleko. Uděláme maximum pro to, aby se nám to povedlo. Abychom potvrdili nečekané, ale krásné vítězství ze Sparty,“ přeje si Janotka.

Během předchozích let samostatné české ligy svedla Sigma s Bohemians řadu bitev. Od rozdělení federace bylo odehráno 41 duelů. Téměř polovina z nich – 19 – skončila remízou. Nejčastějším výsledkem byla remíza 1:1. Sigma se z tříbodového zisku radovala ve 14 zápasech, Bohemians slavili 8x. Nejlepším střelcem zápasů je Jakub Plšek, který se do sítě Klokanů trefil čtyřikrát.

Zápas mezi Sigmou a Bohemians bude řídit Petr Hocek, jemuž budou asistovat Lukáš Matoušek a David Žurovec. Čtvrtým sudím bude Vít Zaoral. K videu zasedne Tomáš Kocourek, jehož asistentem bude Ivo Nádvorník.

Další články