• A-tým - preview

Duel tabulkových sousedů. Sigma v sobotu večer hostí Jablonec

  • 24. 10. 2024

Podruhé v tomto ročníku Chance Ligy si fanoušci Sigmy Olomouc budou moct vychutnat atmosféru večerního zápasu na Andrově stadionu. V sobotu od 19 hodin budou svěřenci trenéra Tomáše Janotky hostit tým Jablonce.

Hanáci do utkání půjdou po remíze 1:1 s Hradcem Králové, kterou v Malšovické aréně uhráli minulou sobotu. „Řekli jsme si, že určitě dokážeme hrát lépe do ofenzivy. Výrazně lépe. Teď už se pečlivě připravujeme na Jablonec,“ vyhlíží sobotního soupeře trenér Janotka.

Severočeši, které od začátku ročníku vede Luboš Kozel, po několika horších sezónách odstartovali do té aktuální velice dobře a posilují svoji pozici v elitní šestce. Zápas na Andrově stadionu bude soubojem dvou tabulkových sousedů – pátá Sigma zatím vybojovala 18 bodů, Jablonec o jediný méně.

Mají skvělý a silný tým. Jablonec je hodně pevný v defenzivě, dostává málo branek a má skvělou organizaci hry. Směrem do ofenzivy je vidět jasný rukopis trenéra Kozla, který má hru založenou na výstavbě a kombinační hře. Kvalita kádru je jednoznačná,“ hodnotí Janotka sílu soupeře.

Tým trenéra Janotky bude čelit druhé nejlepší defenzivě soutěže. Jablonečtí zatím v 11 odehraných utkáních inkasovali pouze 7 branek, přičemž lepší je v tomto ohledu už pouze vedoucí Slavia. Právě Sešívaní byli posledním soupeřem Jablonce. Na Střelnici minulý víkend zvítězili 2:1.

Před reprezentační přestávkou na sebe Jablonec nicméně výrazně upozornil vysokým vítězstvím 5:0 v Podještědském derby na půdě libereckého Slovanu.

Tým je dobře poskládaný a má kvalitu na všech pozicích. Jmenovat jen jednoho hráče není jednoduché. Jablonec je schopen prostřídat kádr i během utkání a nebezpečí může přijít odkudkoliv. Musíme být obezřetní a důslední na všech pozicích,“ upozorňuje Janotka.

Ten bude v zápase proti Jablonci postrádat trojici Pokorný, Kliment a Juliš. Zatímco první dva jmenovaní budou scházet kvůli karetním trestů, Juliše ze zápasu vyřadily zdravotní problémy. „Lukáš Juliš musel na operaci, protože zranění, které utrpěl v Plzni, se nakonec ukázalo složitější, než jak to v první fázi vypadalo. Limity v sestavě máme také kvůli kartám, chybět nám budou Klimič a Poky. Věřím, že hráči, kteří je zastoupí, si s tím poradí, a že budeme mít šťastnou ruku při tvorbě sestavy,“ dodal Janotka.

Mezi opory týmu Luboše Kozla patří velezkušený gólman Jan Hanuš. Jablonecká jednička mezi třemi tyčemi vychytala už v šesti utkáních čisté konto, což je druhý nejlepší počin v probíhající sezóně Chance Ligy. O pozici nejlepších střelců týmu se dělí burundský útočník Bienvenue Kanakimana a slovenský středopolař Dominik Hollý. V kádru Severočechů je jeden hráč s olomouckou minulostí. V létě do Jablonce přestoupil ze Sparty Jan Fortelný, který ještě v minulém ročníku hostoval na Hané.

Ve vzájemných zápasech je lepší Jablonec. Bilance je totiž následující: 25 výher Severočechů, 15 remíz a 16 výher Hanáků. Ovšem na Andrově stadionu Sigma dokázala Jablonec v posledních třech utkáních vždy porazit. V minulém ročníku to bylo 1:0 gólem Juraje Chvátala, o sezónu dříve přišlo vítězství 3:0 brankami Pavla Zifčáka, Jiřího Spáčila a Mojmíra Chytila, v sezóně 2021/22 potom výhra 4:0 (2x Martin Hála, Pablo González, Ondřej Zmrzlý).

Zápas mezi Sigmou a Jabloncem bude řídit Ladislav Szikszay, jeho asistenty budou Tomáš Mokrusch a Stanislav Pochylý. Čtvrtým sudím bude Vít Zaoral. U videa bude Ondřej Berka s asistentem Martinem Leškou.

Další články