• A-tým - ohlas

VIDEO: Chvátal: Trénoval jsem naplno a čekal na svoji šanci. Jsem rád, že přišla proti Baníku

  • 2. 9. 2024

Juraj Chvátal si první start v základní sestavě v této sezóně připsal právě v nedělním utkání proti Baníku. „Vynechal jsem kvůli problému se svalem dva týdny přípravy. Matěj Hadaš hrál parádně, týmu se dařilo a trenér neměl důvod do sestavy zasahovat. Na mě bylo, abych naplno trénoval a čekal na svoji šanci. Jsem rád, že přišla zrovna proti Baníku,“ řekl slovenský obránce.

Poprvé jsi byl v základní sestavě. Tak jak ses v utkání proti Baníku cítil?

Od začátku sezóny jsem byl zdravý, vynechal jsem jen dva týdny letní přípravy, kdy měl jen problém se zaďákem. Jinak jsem byl stále připraven hrát. Jsem rád, že konečně na mě přišla řada, jsem za to velmi vděčný. Doufám, že jsem přesvědčil trenéra, že do sestavy patřím. Uvidíme, co bude dál.

Trénoval naplno už od startu přípravy, všechno bylo super. Ale při jednom utkání na soustředění jsem se zranil a byl jsem dva týdny mimo. Trenér se mnou komunikoval, trénuji naplno, trenér mi dává najevo, že to vidí. Ale tým měl dobré výsledky, Hady hrál dobře, takže jsem si musel na svoji šanci počkat. Jsem rád, že to bylo proti Baníku, byla skvělá atmosféra.

Baník jste doma dlouho neporazili. Zaznamenal jsi tuto nelichotivou statistiku?

Postřehl jsem, že to někdo říkal, nebo že se o tom psalo, ale v hlavě jsem to neměl. Každý zápas je jiný, je tady jiná situace, máme obměněný tým, nové trenéry, je to nová sezóna. Na Baník jsme si věřili, máme za sebou dobré výsledky i výkony. Věřili jsme, že to zlomíme. Dnes jsme nevyhráli, ale zápas to byl skvělý.

Jaké to bylo hrát proti Ewertonovi?

Fajn, vždy chcete hrát proti těm nejlepším. Je samozřejmé, že se na něj nějak chystáte, protože kvalitu má. Nejdu ale do zápasu s tím, že by byl o tolik lepší, než jsem já. Vždy věřím sám v sebe, snažím se situace řešit tak, aby byly co nejvíce výhodné pro mě, aby protihráč neměl příliš prostoru a nevytvářel šance. Doufám, že jsem obstál. I když je pravda, že Ewerton na jeden gól nahrál, to jsme možná s Hadym nepohlídali, ale jinak myslím, že Ewerton zvlášť nebezpečný nebyl.

Bylo pro vás těžké sledovat zápasy jen z lavičky, ačkoliv týmu se dařilo?

Je to situace, která se ve fotbale stává. Není to jen o mě. Samozřejmě, že sedět na lavičce je náročné, každý chce hrát, to je normální. Ale nebyl jsem naštvaný. Prostě jsem trénoval naplno a věřil jsem, že mě tréninky do sestavy dostanou. Trenér říká, že nikdo nemá jisté místo. Hrát bude ten, kdo trénuje nejlépe. A když se týmu daří, tak se do sestavy moc nesahá. Ale jak jsem říkal, byl jsem neustále připravený a jsem rád, že teď přišla moje šance a já mohl proti Baníku hrát.“

Dokáže se hráč, který sleduje zápasy z lavičky, naladit na vítěznou vlnu týmu?

Je to těžké, ale je to jen o přístupu. Buď se v hlavě zablokujete a budete si říkat, že jsou všichni zlí a vy nejlepší, nebo tu situaci vezmete tak, jaká je. Podle mě stále platí rčení „přej a bude ti přáno.“ V tomto duchu to tak beru a jak jsem říkal, byl jsem rád, že se týmu dařilo, protože i já jsem měl klid, celá kabina funguje jinak, než když se prohrává. Potom i pro hráče je lehčí do sestavy naskočit, když tým jede na nějaké vlně. Ostatní vám pomohou, energie týmu je super. Je to mnohem lepší, než kdybychom měli třeba jen tři body, já šel do zápasu a všichni by očekávali, že to musíme zlomit. To by bylo více nervozity, byla by jiná energie.

Myslíš, že jsi proti Baníku splnil to, co od tebe trenér očekával?

Doufám, že ano. I když tam byla jedna situace, kdy jsem nezachytil Ewertona a ten měl stoprocentní šanci. Nějaké chyby trenér určitě najde. Teď je reprezentační přestávka, budeme poctivě trénovat. Nevím, co bude v dalším zápase. Jak jsem říkal, budu pokračovat v tom samém režimu. Chci dobře trénovat a čekat na svoji další šanci.

Další články