• A-tým - preview

V neděli přijede tradiční rival. Sigma si to rozdá s Baníkem Ostrava

  • 30. 8. 2024

Olomoučtí fotbalisté pod vedením trenéra Tomáše Janotky se připravují na velice prestižní zápas. V posledním utkání před reprezentační přestávkou totiž budou na Andrově stadionu hostit Baník Ostrava. Před zaplněným Androvým stadionem si to oba rivalové rozdají v neděli od 14:30 hodin.

Je to výjimečný a prestižní zápas, je to derby. Věřím, že navážeme na předchozí dvě vítězství na domácím hřišti. Nebude to nic jednoduchého, ale očekáváme skvělou kulisu a atraktivní duel,“ vyhlíží nedělní bitvu trenér Janotka.

Hanáci půjdou do akce po čtrnácti dnech. Naposledy doma zdolali Mladou Boleslav 3:2 dvěma góly Klimenta a trefou Mikulenky. Minulý víkend měli hrát v Plzni, Viktorka, která bojovala v předkole Evropské ligy, ale využila svého práva na odklad.

Využili jsme zápasovou pauzu ve dvou rovinách. Doléčili jsme šrámy, které někteří hráči měli a v rámci tréninku jsme velmi dobře potrénovali, ale zároveň klukům umožnili i delší volno,“ přiblížil Janotka program svého týmu v uplynulých dvou týdnech.

NABITÝ PROGRAM BANÍKU

To Baník měl program v posledních dnech nabitější. Před týdnem ve Vítkovicích zdolal 2:0 Liberec, ve středu dohrával odložený duel v Karviné, kde remizoval 0:0. Ve slezském derby hráli ostravští fotbalisté dlouhé minuty bez vyloučeného Erika Prekopa. Ten bude Baníku chybět i v nedělním utkání na Andrově stadionu.

Ostrava, kterou vede bývalý hráč Sigmy Pavel Hapal, měla letní program o to náročnější, že hrála v předkolech Konferenční ligy. Slezané nejprve v dvojutkání vyřadili arménské Urartu, následně až na pokutové kopy nestačili na FC Kodaň.

Trenér Janotka neočekává, že by nabitý program Ostravy měl na nedělní zápas vliv. „Kádr Baníku je určitě široký. Střídají rozestavení se čtyřkou vzadu a s trojkou obránců. Pokud je v jejich týmu někdo odstřelený, tak je to Ewerton. Všichni vnímáme jeho sílu a kvalitu. Jestli potom v rámci anglického týdne, který měli, protočí nějaké hráče, to zjistíme až před zápasem. Víme, na co se chystáme. Způsob hry je daný. Věřím, že v utkání uspějeme,“ říká Janotka.

Nejlepším střelcem Baníku je Ewerton, autor dvou ostravských branek, po jedné si připsali Uchenna, Prekop a Tanko. Vedle Hapala má olomouckou minulost ještě gólman Jakub Markovič, který na Hané strávil část mládežnické kariéry. Markovič se může pyšnit už čtyřmi vychytanými nulami. Ostravané mají aktuálně třetí nejlepší defenzivu soutěže, když inkasovali pouze tři branky. Méně už obdržela pouze Slavia s Plzní.

VSTUPENKY

Nedělní zápas uvidí zaplněný Andrův stadion. V pátek zbývá posledních pár stovek vstupenek. Ty jsou k zakoupení online přes síť Ticketportal, na některém z prodejních míst společnosti, případně ve Fanshopu, který má v pátek otevřeno do 17 hodin, v neděli od 11:30.

Fanoušci Baníku budou mít tribunu sever, ale myslím, že nás požene větší počet diváků, ze kterých věřím, že se stanou i fanoušci. Věřím, že kluky poženou za vítězstvím a dobrým výkonem. Pevně doufám, že se naši nebudou chtít nechat zahanbit. Dobrá atmosféra vždycky vystřelí úroveň utkání o level nahoru,“

Z HISTORIE VZÁJEMNÝCH ZÁPASŮ

V součtu i s federální ligou odehrála Sigma prozatím se Slezany 78 zápasů. Bilance hovoří ve prospěch olomouckých fotbalistů. Ti dokázali svého rivala zdolat 27x, stejný počet zápasů skončil dělbou bodů. Baník se radoval 24x. Obdobně je na straně Sigmy i bilance v rámci samostatné české ligy: 20 výher Olomouce, 20 remíz a 18 výher Ostravy.

Nejvíce branek padlo na Andrově stadionu 1. dubna 2014, kdy Sigma nad Baníkem vyhrála 6:2. Ze současného kádru si toto utkání pamatuje ještě Jan Navrátil, který vstřelil jeden z šesti branek Hanáků, na straně Ostravy nastoupil Lukáš Vraštil.

ROZHODČÍ

Zápas mezi Sigmou Olomouc a Baníkem Ostrava se bude hrát pod dohledem Petra Hocka. Jeho asistenty budou Lucie Ratajová a Lukáš Matoušek, čtvrtým arbitrem je Tomáš Batík. U videa bude Dalibor Černý společně s asistentem Pavlem Pospíšilem.

DĚTI DĚTEM FANZÓNA

Na zápas proti Baníku se přijďte naladit do naší DĚTI DĚTEM Fanzóny. Ta tentokrát odstartuje už dvě hodiny před začátkem utkání, tedy ve 12:30. Těšit se můžete např. na autogramiádu významných osobností Karlose Vémoly, Jakuba Jurky a Petra Uličného.

VÍCE O FANZÓNĚ ZDE

Připraveno pro vás bude spoustu atrakcí, např. fotbalová střelnice a skákací hrad, soutěží a zábavy, či dobré občerstvení, např. vynikající hranolky od Faency Fries, či trhaná vepřová žebra, párky v rohlíku a holandské řízky v housce od Restaurace Stodola.

Další články