• Klub

Luboš Přibyl slaví 60. narozeniny

  • 16. 10. 2024

Dnešní den patří někdejšímu vynikajícímu gólmanovi Sigmy Olomouc. Luboš Přibyl, narozený 16. října 1964, totiž slaví jubilejní 60. narozeniny.

Fotbalově vyrostl v Pardubicích, první ligový zápas si připsal v dresu Slavie Praha, během vojny působil v Rudé hvězdě Cheb.

V zimě 1991 přestoupil ze Slavie do Olomouce. Zde se okamžitě stal oporou týmu pod vedením Karla Brücknera, odchytal všechny zápasy jarní části sezóny 1990/91 a pomohl k historickému 3. místu v nejvyšší soutěži. Hanáci se tehdy do posledních kol rvali o ligový titul se Spartou Praha a Slovanem Bratislava.

O rok později pomohl Přibyl Sigmě umístění zopakovat, když tentokrát odchytal všech 30 ligových zápasů, přičemž v 11 z nich udržel čisté konto.

Díky dvěma třetím místům si se Sigmou v sezónách 1991/92 a 1992/93 zahrál Pohár UEFA. Zažil tak mj. legendární zápasy proti Hamburgeru SV, Realu Madrid, Fenerbahce Istanbul a Juventusu Turín.

V Olomouci nakonec strávil čtyři sezóny, během nichž odehrál 84 ligových zápasů, v nichž udržel 31 čistých kont.

Od sezóny 1994/95 do ročníku 2000/01 působil v týmu Brna. V nejvyšší soutěži celkem odehrál 348 utkání.

V roce 2019 byl při oslavách stoletého výročí Sigmy Olomouc vybrán mezi nejlepší gólmany historie a zahrál si i v Utkání století mezi týmem Sigmy pod vedením Petra Uličného a českou reprezentací pod taktovkou Karla Brücknera, jejíž jádro tvořili hráči, kteří se zúčastnili EURA 2004 v Portugalsku.

Po skončení hráčské kariéry se vydal na trenérskou dráhu. Coby trenér brankářů působil v pěti prvoligových klubech, tedy ve Slavii, Brně, Jihlavě, Slovácku a aktuálně trénuje gólmany v Pardubicích.

Lubošovi Přibylovi ještě jednou přejeme k dnešním kulatinám vše nejlepší, hodně štěstí a zdraví!

Další články